-->

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

ΠΟΙΟΣ ΜΕ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΕΜΕΝΑ ;

   Άλλη μία παράταση, την τρίτη στη σειρά, έδωσε η κυβέρνηση για την ολοκλήρωσης της πρώτης φάσης της διαδικασίας "αξιολόγησης". Ταυτόχρονα τα ΜΜΕ έχουν πάρει αμπάριζα και διοχετεύουν ειδήσεις περί των όσων προβλέπει ο νόμος και των κινδύνων που διατρέχουν όσοι δεν "συμμορφωθούν". Βέβαια οι ειδήσεις που δεν βολεύουν, και σχετίζονται με την επιτυχημένη και σχεδόν καθολική άρνηση των εργαζόμενων να βάλουν τη θηλιά στο λαιμό τους, είτε θάβονται εντελώς, είτε περνάνε στο (πολύ) ψηλά.
  Αναμενόμενο λοιπόν αυτή η εντέχνως διοχετευμένη τρομοκρατία, ανοιχτή ή συγκαλυμμένη, να φτάσει και στο ταλαίπωρο Νοσοκομείο μας. Ανησυχούν οι εργαζόμενοι και επηρεάζονται από το "ράδιο αρβύλα" που σέρνεται στους διαδρόμους. Η αλήθεια είναι πως ζούμε εποχές απίστευτης βαρβαρότητας. Πως η επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, δημόσιους και ιδιωτικούς μας έχει κάνει τη ζωή κόλαση, πως οι απολύσεις που έχει "υποσχεθεί" η Κυβέρνηση στην Τρόικα είναι ακόμα κοντά 12000 άνθρωποι, πως το κόψιμο μισθών και συντάξεων, πως το ξεπούλημα ,όχι μόνο υπηρεσιών, αλλά ολόκληρης της χώρας είναι σε πλήρη εξέλιξη. 
   Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον δικαιολογείται η ανησυχία και ο φόβος. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να βλέπουμε πως για τον ίδιο λόγο είναι τόσο μαζική, τόσο καθολική και αποφασιστική η αντίσταση των εργαζομένων.
Μερικά παραδείγματα: Νοσοκ. Ιωαννίνων: Σε σύνολο 1202 εργαζομένων, κατέθεσαν στην Διοίκηση φύλλα αξιολόγησης μόνο 35! , Γενικό κρατικό: Η ίδια η διοίκηση δεν προχωράει τη διαδικασία και περιμένει οδηγίες!, Στο "ΕΛΕΝΑ" επίσης δεν έχει μοιραστεί ακόμα τίποτα,(Μόνο στο Φλέμιγκ ...είμαστε πρώτοι!) Στα Γιαννιτσά όλοι τα έδωσαν στο Σωματείο, ενώ σύμφωνα με την χτεσινή ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, το ποσοστό κατάθεσης των χαρτιών στο Σωματείο είναι της τάξης του 90 - 95% !!! 

Ωστόσο, σκοπός μας δεν είναι η καταγραφή στατιστικών στοιχείων, θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε την κατάσταση όπως έχει αυτή τη στιγμή, χωρίς σκοτεινά σημεία και χωρίς να λέμε τι μισή αλήθεια, όπως γίνεται ήδη από χτες στο Νοσοκομείο με αποτέλεσμα να έχουν τρομοκρατηθεί αρκετοί εργαζόμενοι.

1. Καλύπτομαι νομικά να μην συμμετέχω στη διαδικασία και να δώσω το φύλλο αξιολόγησης στο Σωματείο, όπως λέι η ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ κλπ;
ΝΑΙ ΚΑΛΥΠΤΟΜΑΣΤΕ ΝΟΜΙΚΑ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ. Παρά το όσα λέει η κυβέρνηση και τα ...αρμόδια παπαγαλάκια, εντός και εκτός Νοσοκομείου, συσκοτίζοντας την πραγματικότητα, η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι πως ως τώρα, η απεργία που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ και αφορά στην μη συμμετοχή σε οποιαδήποτε διαδικασία που έχει σχέση με την αξιολόγηση είναι ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. Καθώς υπάρχουν και άλλες αποφάσεις σχετικές με το θέμα, χρειάζεται εδώ προσοχή, γιατί πολλοί προσπαθούν επίτηδες να παραπλανήσουν τους συναδέλφους σχετικά με τη νομιμότητα ή μη της κινητοποίησης. Η ΆΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ πως η έφεση της ΑΔΕΔΥ εκδικάζεται τη Δευτέρα που μας έρχεται χωρίς να γνωρίζει κανείς πότε θα εκδοθεί απόφαση. ΩΣ ΤΟΤΕ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΑΠΟΧΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ.
(Πληροφοριακά να πούμε πως ανεξάρτητα απ' την οριστική απόφαση, όποτε βγεί, η εκδίκαση της σχετικής προσφυγής της ΑΔΕΔΥ για τη συνταγματικότητα του νόμου και η απόφαση αναμένεται στο τέλος του έτους.) ΑΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΟΜΙΚΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ, ΑΚΟΜΑ ΜΑΚΡΥΣ ΔΡΟΜΟΣ...)  
2. Προβλέπει ο νόμος -αν και εφόσον εφαρμοστεί -  κυρώσεις; 
ΝΑΙ, αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα. (Χωρίς άλλες διευκρινήσεις.)
   Επειδή όμως εδώ...τρυπώνουν οι δικηγόροι, να πούμε το εξής: Όταν απευθύνεσαι σε ένα δικηγόρο, αυτός οφείλει να ερμηνεύσει το νόμο και να απαντήσει στον συγκεκριμένο "πελάτη" ατομικά. Αυτό σημαίνει ότι ο κάθε νομικός δεν μπορεί να εγγυηθεί κάτι πέρα απ' αυτά που γράφει ο νόμος που έχει μπροστά του. Αν όμως η ερώτηση είναι: "Ποιά είναι η εκτίμησή σου;" Τότε είναι σίγουρο πως θα πάρουμε ποικιλία απαντήσεων. Ανάλογα με την εμπειρία και την αντίληψη καθ' ενός, αλλά και την γνώση που έχει για τα εργατικά (ένας δικηγόρος ιδιωτικών υποθέσεων δεν έχει την ίδια εικόνα με έναν που ασχολείται με δημόσια διοίκηση).  
3. Θα εφαρμοστεί ο νόμος; 
Επειδή κανείς δεν αμφισβητεί πλέον το γεγονός πως η συντριπτική πλειοψηφία των υπαλλήλων δεν έχουν καταθέσει την "αξιολόγηση", μπορούμε με σχετική ασφάλεια να πούμε τα εξής: 1. Εκτιμούμε πως ανάλογα με το πως θα οργανωθεί και θα εκφραστεί η αντίδραση και αντίσταση των εργαζομένων, με κύρια ευθύνη της συνδικαλιστικής ηγεσίας, θα κριθεί το αν η κυβέρνηση θα κάνει πίσω ή όχι. Το γεγονός πάντως πως αυτή τη στιγμή συναντώνται οι Σαμαράς - Βενιζέλος με ζήτημα την αξιολόγηση αλλά και το γεγονός πως ακόμα και κυβερνητικοί βουλευτές εκφράζονται περισσότερο ή λιγότερο ανοιχτά ενάντια στο νόμο είναι ενδεικτικό. Πιθανόν να έχουμε μια πιο light εκδοχή, πιθανόν να μην αλλάξει τίποτα. Το σίγουρο είναι ότι ζορίζονται οι κυβερνητικοί εταίροι.
4. Αν τελικά χάσουμε τη μάχη και περάσει η "αξιολόγηση", θα έχουμε κυρώσεις;
Αν και θα έπρεπε να μας απασχολεί αυτή τη στιγμή το πως θα δώσουμε τη μάχη και όχι αν θα τη χάσουμε πριν καν τη δώσουμε, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε για να μην θεωρηθεί πως αποφεύγουμε.
Είναι άλλο πράγμα το αν θα εφαρμοστεί ο νόμος και άλλο αν θα επιβάλλουν τελικά κυρώσεις. Η εμπειρία λέει πως αν θα κινηθούν νομικά, όπως έκαναν ήδη, αυτό θα αφορά την ΑΔΕΔΥ και όχι τους εργαζόμενους ατομικά.
Η πραγματικότητα είναι πως τυπικά μπορούν να το κάνουν αλλά θα συναντήσουν πολλά προβλήματα. Ακόμα και αν όλα δουλέψουν ρολόι για φανταστείτε ΕΔΕ για το 95% των εργαζομένων. Θα παραλύσουν τα πάντα για μήνες!!!  
Φανταστείτε ακόμα τι κουκιά θα μαζέψουν από τις εκατοντάδες χιλιάδες υπαλλήλους και τις οικογένειές τους στις επόμενες εκλογές.  
Έπειτα ποιός μπορεί να προβλέψει τι κατάσταση θα επικρατεί κάθε μέρα σ' όλες τις πόλεις της Ελλάδας με χιλιάδες κόσμο, διωκόμενους εργαζόμενους, στους δρόμους. Εδώ κοιτάνε να εκτονώσουν την οργή του κόσμου με κάθε τρόπο...θα  βάλουν τα χέρια τους να βγάλουν τα μάτια τους;
5. Μπορούν να κινήσουν πειθαρχική διαδικασία μόνο για ορισμένους και όχι για όλους; Δηλαδή μόνο για μένα και όχι για το διπλανό μου;
ΤΥΠΙΚΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΟΧΙ, γιατί τότε θα ανοίξει βιομηχανία προσφυγών και μηνύσεων για επιλεκτική συμπεριφορά που θα μπλοκάρει τη διαδικασία και πρακτικά θα την ακυρώσει. 

Η ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ: Αυτή τη στιγμή γίνεται μια λυσσαλέα μάχη ...υπονόμων. Η Κυβέρνηση και τα κάθε λογής τσιράκια της, φανερά και κρυφά, έχουν εξαπολύσει μια επίθεση τρομοκρατίας που έχει "πιάσει" και σε πολλούς από μας του Φλέμιγκ. Αφού, λοιπόν οι γνωστοί .... έχουν καταπιεί το βόδι αμάσητο, έχουν φτάσει στην ουρά που είναι οι κυρώσεις. Αυτό που θέλει να κάνει η Κυβέρνηση είναι να περάσει την αξιολόγηση. Κατά τα άλλα χρειάζεται ησυχία, τάξη και ασφάλεια.
Η αντίσταση και συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων είναι εθελοντική και συνειδητή στάση. Στην ουσία, ούτε προβλέπεται, ούτε εξαρτάται από τα δικαστήρια. Το μόνο πραγματικό μέτρο είναι ο ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Όσο ο συσχετισμός αυτός είναι υπέρ μας, όσο η συνδικαλιστική ηγεσία προσανατολίζει σε ενεργή και δυναμική κινητοποίηση, τότε μπορούμε να νικήσουμε. ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ και δικηγόρων, δεν γίνονται αγώνες!
Για το επόμενο διάστημα, με βάση την ως τώρα εμπειρία, η εκτίμησή μας είναι πως τα δικαστήρια,εν τέλει , δεν θα αποφασίσουν υπέρ των εργαζομένων. Ωστόσο δεν θα κριθεί σ' αυτό το επίπεδο η μάχη. Η μάχη θα κριθεί στη μαζικότητα, στις κινητοποιήσεις και στην αντίδραση των εργαζομένων. ΚΑΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ, ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ΟΜΩΣ ΣΤΟΙΧΕΙΟ, που θα κρίνει το πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση, είναι να πειστούν οι εργαζόμενοι για το τι σημαίνει για τη ζωή τους "αξιολόγηση".
(Με άλλα λόγια: Εδώ θα έρθει και θα σου πεί: Έχεις 2 συνεχή χρόνια κακή αξιολόγηση; ΑΠΟΛΥΕΣΑΙ!  ή  ΕΧΕΙΣ 6; Σου κόβω 150-200 ευρώ και τα δίνω bonus στο διπλανό σου που έχει 8!!
Εμείς θα φοβηθούμε μη μας κάνει ΕΔΕ που δεν συμπληρώσαμε το αξιολογόχαρτο;)

Ας το καταλάβουμε μια και καλή:
Αξιολόγηση κ Υποχρεωτική ποσόστοση = Έτοιμη δεξαμενή για απολύσεις + Καταργήσεις/ξεπούλημα ολόκληρων υπηρεσιών και δομών.

Πέρα από το γεγονός πως δεν το κρύβουν ότι θέλουν να απολύσουν χιλιάδες ακόμα, μόνο ο τρόπος που κάνουν την "αξιολόγηση" όσο και αν φαίνεται παράλογος και άδικος, στην πραγματικότητα τους εξασφαλίζει τη δυνατότητα να κάνουν όποτε θέλουν διαλογή για απολύσεις και μάλιστα από εκεί ακριβώς που θέλουν. ΠΧ από το προσωπικό στο τάδε τμήμα που είναι όλοι γλύφτες και τσιράκια δεν θα βγάλουν κανένα "κακό", ενώ από τα εργαστήρια ας πούμε,ή από τις τραπεζοκόμες που θέλουν να τα πουλήσουν, θα βγάλουν άχρηστους το 60% - 70%, έτσι που να μην μπορούν να λειτουργήσουν, μετά την "απομάκρυνση" των υπαλλήλων αυτών. (Την ποσόστωση την καθορίζει όπως θέλει η διοίκηση.)
 Συμπέρασμα: Απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει η "αξιολόγηση" είναι η προοπτική των απολύσεων. ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΜΙΑ ΑΜΦΙΒΟΛΙΑ.

Δεκάδες είναι ακόμα τα επιχειρήματα που θα μπορούσαμε να αναφέρουμε, αλλά ήδη έχουμε μακρηγορήσει. Άλλωστε σ' αυτό το σημείωμα θελήσαμε να δώσουμε μια απάντηση, επί του τυπικού στο οποίο βασίζεται η τρομοκράτηση των τελευταίων ημερών και όχι επί της ουσίας.
Όσο για την απάντηση στο ερώτημα του τίτλου, ποιός με καλύπτει εμένα; Μια είναι η απάντηση: Μόνο ο αγώνας που δίνεις μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους σου. Αγώνες δόθηκαν με πολύ χειρότερους όρους. Τουλάχιστον αυτή τη φορά δεν είναι έτσι.  
Αυτά και ελπίζουμε να μην χρειαστεί να επανέλθουμε για το συγκεκριμένο ζήτημα των "εγγυήσεων".
Τέλος, καλούμε όσους συνειδητά ή επηρεασμένοι από το κλίμα παίζουν το παιχνίδι της Διοίκησης, είναι βασιλικότεροι του βασιλέως και βιάζονται να αξιολογηθούν, να πάψουν να τρομοκρατούν τους συναδέλφους. Αν συνεχίσουν θα αναγκαστούμε να απαντήσουμε και να περιφρουρήσουμε τους εργαζόμενους. ΣΤΟ ΚΑΤΩ - ΚΑΤΩ ΑΥΤΟΙ ΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΑΣ ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΘΟΥΝ, ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ  ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΤΟ 5 ΠΟΥ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ!!!

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΙΣΤΕ, ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ!

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΚΕΙΝΟΙ  ΤΗΣ ΒΑΡΔΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΑΝΤΖΑΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. ΔΕΝ ΓΛΕΙΦΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΕΡΝΟΝΤΑΙ!  

ΟΠΩΣ ΤΟ 95% ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΝΑ ΜΗ ΒΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΘΗΛΕΙΑ ΣΤΟ ΛΑΙΜΟ ΜΑΣ


ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 


Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗΣ!







Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.