-->

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Το εφετείο για την "αξιολόγηση" και άλλες ιστορίες...

Σήμερα (ΔΕΥΤΈΡΑ) το μεσημέρι, εκδικάστηκε η προσφυγή της ΑΔΕΔΥ για την αξιολόγηση στο ΕΦΕΤΕΙΟ. Να θυμήσουμε πως επρόκειτο για την υπόθεση της αποχής από την διαδικασία αξιολόγησης όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο. Πρωτόδικα η Κυβέρνηση δεν κατάφερε να βγάλει την απεργία καταχρηστική με αποτέλεσμα τη νόμιμη συνέχισή της. Με την παρέμβαση του Δικηγορικού Συλλόγου υπέρ της ΑΔΕΔΥ, που συζητήθηκε επίσης σήμερα, η απόφαση αναμένεται την ερχόμενη Παρασκευή ή Δευτέρα. 

ΩΣ ΤΟΤΕ Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΙΣΧΥ, ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΙ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΑΠΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ.

Να τονίσουμε όμως και πάλι ότι ποτέ ως τώρα, κι αν το "ποτέ" είναι εξαιρετικά απόλυτο, τότε ας πούμε στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι συνδικαλιστικοί αγώνες δεν κρίθηκαν στα δικαστήρια. Όσοι νόμοι και αποφάσεις δεν εφαρμόστηκαν και καταργήθηκαν μετά από λίγο καιρό, αποτέλεσαν προϊόν συλλογικής και επίμονης αντίστασης των εργαζομένων και όχι δικαστικών αποφάσεων.  Παίρνοντας ως αφορμή το γεγονός πως τις τελευταίες μέρες στο Νοσοκομείο μας έχει εξαπολυθεί (τυχαία ;;;) εκστρατεία τρομοκράτησης των εργαζομένων, ιδιαίτερα στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, περί κυρώσεων και διώξεων σε όσους συναδέλφους καταθέσουν τα "αξιολογόχαρτα" στο Σωματείο, συμμετέχοντας στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, οφείλουμε να θέσουμε μερικά ερωτήματα:

1.Σε πολλά νοσοκομεία, όχι σε όλα, το Σωματείο πήρε τα έντυπα αμέσως μετά την προμήθειά τους με αποτέλεσμα να μην έχουν μοιραστεί ακόμα. (Στο "Γενηματάς" πχ αφού τα πήρε μια φορά, προμηθεύτικαν άλλα τα οποία ξεκίνησε η Διοίκηση να μοιράζει μόλις σήμερα και οι εργαζόμενοι θα τα καταθέσουν μαζικά στο Σωματείο, με συμφωνία όλων των παρατάξεων.)
Στο δικό μας Νοσοκομείο, γιατί τόση πρεμούρα, από όλη τη Διοικητική ιεραρχία να μοιράσει σχεδόν στα μουλωχτά τα χαρτιά χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν;
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός δεν έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού αργά ή γρήγορα τα χαρτιά αυτά θα φτάσουν στα χέρια των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν ήδη αποφασίσει σε ποσοστά 90 - 95% τι πρέπει να κάνουν. Ευτυχώς χωρίς να έχει πιάσει η επιχείρηση τρομοκρατίας, όπως φαίνεται ότι πιάνει στο Νοσοκομείο μας. (Βλέπετε εκτός απο τις Διοικήσεις, υπάρχουν και οι υμέτεροι που κάνουν τη βρώμικη δουλειά μόλις τους τραβήξουν τ' αυτί...)
2. Αυτοί που σπέρνουν τις αμφιβολίες στους συναδέλφους, το κάνουν εκ του πονηρού και όχι από αγνή διάθεση προστασίας των εργαζομένων. Το λέμε αυτό γιατί, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους, γνωρίζουν πολύ καλά πως η αποχή από την αξιολόγηση, όπως είπαμε και παραπάνω, ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΝΟΜΙΜΗ. Αντί λοιπόν, στη χειρότερη λέμε εμείς, περίπτωση να συνιστούν ψυχραιμία,  αποκρύπτουν το γεγονός και τονίζουν με πάθος τις  "κυρώσεις".
ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ; Η γνώμη μας είναι πως προσπαθούν να παρασύρουν τους εργαζόμενους, αφού όσο περισσότερους τρομοκρατήσουν, τόσο πιο εύκολα θα περάσει και η δική τους συμμετοχή στην αξιολόγηση. Καθώς οι περισσότεροι είναι προιστάμενοι και ανώτεροι στην ιεραρχία, θα κριθούν να κρίνουν τους συναδέλφους τους και χρειάζονται "συνενόχους". Λένε μάλιστα και ένα σωρό ψέμματα, όπως ότι "εγώ θα βάλω σε όλους άριστα", ή ότι "εγω θα εισηγηθώ - δεν θα βαθμολογήσω" ή ακόμα χειρότερα υπεραμύνονται της αξιολόγησης, λες και δεν καταλαβαίνουν οτι στην ουσία δεν πρόκειται για αξιολόγηση αλλά για δημιουργία δεξαμενής απολύσεων. Αυτό το έγκλημα σχεδιάζουν να κάνουν συνειδητά ή μη, στη ζωή των συναδέλφων τους, τρέμοντας και υπολογίζοντας μονάχα τη δική τους καρέκλα (η οποία άλλωστε κι' αυτή προϊόν "αξιολόγησης" είναι).
3.Τι συμβαίνει στην πραγματικότητα: Είναι πράγματι πιθανό, η αξιολόγηση αυτή να μην έχει εφέτος καμία φανερή επίπτωση, όπως έχουν ήδη πεί. Θα δημιουργήσει όμως τη βάση δεδομένων και μια πρώτη βαθμολογία. Η "Βελτίωση" που σύμφωνα με δημοσιεύματα προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση, συνίσταται στην επαναδιατύπωση στο νόμο ακριβώς αυτής της δέσμευσης. Πρόκειται όμως μόνο για επικοινωνιακό τέχνασμα, γιατί η επόμενη δεν θα γίνει του χρόνου το καλοκαίρι, αλλά σε λιγους μήνες, θα ξεκινήσει το Γενάρη του '15 και τότε καμία δέσμευση περί μη βλαπτικής μεταβολής δεν θα υπάρχει.
Αυτό που θα γίνεί λοιπόν τότε, αν η αξιολόγηση να περάσει τώρα, είναι να βγούν μια σειρά απο υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν το νόμο. (Αυτή είναι η τυπική διαδικασία).
Τι σημαίνει αυτο; Σημαίνει πως θα εφαρμοστούν, ακριβώς ή λίγο διαφορετικά, όλα όσα έχουν ήδη ανακοινώσει. Ανάμεσσα σ' αυτά: Μειώσεις μισθών ανάλογα με το βαθμό, κινητικότητα-διαθεσιμότητα και οπωσδήποτε ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ. Αυτό ας το συναιστανθούν επιτέλους όσοι ετοιμάζονται να "κάνουν εισήγηση" ή και όσοι ετοιμάζονται να "βαθμολογήσουν" τους υφισταμένους τους. Τους καλούμε να ακολουθήσουν το παράδειγμα όσων προϊστάμενων έχουν καταθέσει ήδη τις εισηγήσεις τους στο Σωματείο, επί αποδείξει, και να μην παίζουν με τη ζωή των εργαζόμενων. ΟΣΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ , ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Σε κάθε περίπτωση, το Σωματείο θα στηρίξει όλους τους εργαζόμενους, νομικά και ηθικά σε κάθε βλαπτική μεταβολή κάτω απ' οποιεσδήποτε συνθήκες, ό,τι και να σημαίνει αυτό.

4. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ;
 Μέσα σ' αυτό το ασφυκτικό κλίμα, καταλαβαίνουμε τους φόβους των συναδέλφων. Τους καλούμε όμως να συναισθανθούν το τι πραγματικά παίζεται αυτή τη στιγμή. Να μη βάλουμε τη θηλειά στο λαιμό μας. Ακόμα τους καλουμε να σκεφτούν πως , έστω, και με αυτά τα περιθώρια που δίνει ο νόμος είναι εξαιρετικά απίθανο να κινηθούν πειθαρχικά σε κάθε ένα εργαζόμενο. Όταν γίνει κατανοητό πως η ατομική λύση, δεν είναι λύση και πως πρέπει να αντιδράσουμε όλοι μαζί, τότε κανένα - ούτε πρακτικό, ούτε ουσιαστικό - περιθώριο δεν έχουν για διώξεις.
Η όλη τρομοκρατία πέφτει για να περάσει ο νόμος, όχι για τα πειθαρχικά. ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΝ ΘΕΜΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΗ Η ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ.
Γιατί λοιπόν τόση βιασύνη;
Ποιός θέλει και γιατί, να εμφανιστεί "βασιλικότερος του βασιλέως" και πρίν ακόμα αποφασιστεί η επόμενη κίνηση της ΑΔΕΔΥ (το λέμε αυτό για τους πιο δύσπιστους) να τρέξει να "αξιολογηθεί";
Ποιός επίσης νομίζει ότι τα Σωματεία νοιάζονται λιγότερο από τις διοικήσεις και τους παρατρεχάμενούς για την ασφάλεια των μελών τους και επιθυμούν να τους εκθέσουν τυχωδιοκτικά σε κινδύνους;

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ,  ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΓΩΝΑΣ ΔΕ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΚ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΟΥΣ, ΟΜΩΣ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΜΕ  ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ.

 ΑΝ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ.

ΕΜΕΙΣ ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΝΑ ΑΠΟΜΟΝΩΣΟΥΝ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΞΑΠΑΤΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΝ, 
ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥΣ 
ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΟΥΝ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΤΗΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.



Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.