-->

Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΣΑΝ Α.Ε.: Η λειτουργία των δομών του ΕΣΥ και οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα κέρδη τους.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια ενημέρωσης για την ουσία αλλά και τα αποτελέσματα της εταιρίας  (ΕΣΑΝ ΑΕ) που ιδρύει το Υπουργείο Υγείας, μέσω της οποίας όχι μόνο καταργείται η δωρεάν περίθαλψη, όχι μόνο επιβάλλει οριστικό κλείσιμο σε δεκάδες "μη ανταγωνιστικά" νοσοκομεία αλλά επιτίθεται άμεσα και στους μισθούς μας. Διαβάστε παρακάτω ένα μεγάλο κομμάτι από χτεσινό άρθρο της Εφημ. των Συντακτών.
 (Ολόκληρο, στον ιστοχώρο της εφημερίδας)

Ιδιωτικά κριτήρια στη δημόσια υγεία
Νομοσχέδιο με γερμανική(;) πατρότητα για την ίδρυση Α.Ε. που θα μοιράζει το κρατικό χρήμα σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Η λειτουργία των δομών του ΕΣΥ και οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από τα κέρδη τους. 

Της Ντάνι Βέργου από την "Εφ.Συν"
Kι άλλες περικοπές στο ήδη απορρυθμισμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Την άγρια λιτότητα στα νοσοκομεία αλλά και τη μισθολογική εξαθλίωση των εργαζομένων θα επιτείνει η Ανώνυμη Εταιρεία ΕΣΑΝ, τη σύσταση της οποίας προωθεί το υπουργείο Υγείας με νομοσχέδιό του που ψηφίζεται σήμερα. . Γερμανικά είναι τα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRGs) και η εφαρμογή τους, που συνολικά κοστίζουν στο ελληνικό Δημόσιο 600.000 ευρώ.
Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων Α.Ε., σε κάθε περίπτωση, θα «εμβαθύνει» κι άλλο στον προσδιορισμό των παροχών υγείας με συντελεστές κόστους, περιστέλλοντας, εν τέλει, το δικαίωμα του πολίτη στη δημόσια δωρεάν υγεία.
Η απαίτηση για «διαμόρφωση ενός καθολικού συστήματος διαχείρισης και δίκαιης κατανομής των δημοσιονομικών πόρων μεταξύ των δημόσιων και ιδιωτικών κλινικών», που θα καλύψει η ΕΣΑΝ Α.Ε., είναι μνημονιακή δέσμευση (9.2.2012), και έτσι η κυβέρνηση ανοιχτά πλέον ενισχύει τη δράση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της υγείας. Οπως εξηγείται στον προτεινόμενο νόμο, «εισάγεται στον χώρο της υγείας το Σύστημα Αμοιβών Νοσοκομείων (ΣΑΝ), ένα καθολικό σύστημα αμοιβών, οικονομικών πόρων μεταξύ νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών». Για τον λόγο αυτό «συστήνεται νομικό πρόσωπο με τη μορφή ανώνυμης εταιρείας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα», η ΕΣΑΝ Α.Ε., η οποία θα μαζεύει και θα μοιράζει το χρήμα ανάμεσα στα δημόσια νοσοκομεία και τον ιδιωτικό τομέα.
Με την κίνηση αυτή η κυβέρνηση εισάγει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ, κλείνοντας μια για πάντα το κεφάλαιο δημόσια υγεία. Τα δημόσια νοσοκομεία θα λειτουργούν ως οικονομικά αυτοτελείς επιχειρήσεις, με τη συνέχιση της λειτουργίας τους να εξαρτάται από τα έσοδα και τα κέρδη τους, ανταγωνιζόμενα μεταξύ τους αλλά και με τα ιδιωτικά. Θα διαμορφωθούν ενιαίοι κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας, με βάση τους οποίους τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασθενείς θα αγοράζουν τις υπηρεσίες υγείας από τα δημόσια και τα ιδιωτικά νοσοκομεία, όπως εξήγησε χθες ο υπουργός Υγείας Μ. Βορίδης. 
Δηλαδή η χρηματοδότηση του ΕΣΥ παύει να είναι υποχρέωση του κράτους και εξαρτάται από τις αποφάσεις μιας ιδιωτικής εταιρείας.
Κάθε δημόσιο νοσοκομείο θα πρέπει να λειτουργεί με βάση την ανάπτυξη και ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας του. Συνεχώς ανταγωνιζόμενο τα άλλα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, θα εξασφαλίζει συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Τα «μη ανταγωνιστικά» νοσοκομεία θα κλείνουν.
Η ΕΣΑΝ θα επεξεργάζεται, θα μελετά και θα παρακολουθεί τα εργαλεία κοστολόγησης των υπηρεσιών υγείας με οδηγό τα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ) και τα λεγόμενα θεραπευτικά πρωτόκολλα (DRGs). Δηλαδή ο ασθενής ή τα ασφαλιστικά ταμεία θα πληρώνουν τα δημόσια νοσοκομεία βάσει ενός τιμολογίου, ανάλογα με την ασθένεια, την ηλικία, την προβλεπόμενη μέση διάρκεια νοσηλείας.
Eλάχιστο πακέτο παροχών
Διαφαίνεται ξανά και εδώ ο στόχος της κυβέρνησης -στον οποίο η «Εφ.Συν.» έχει σταθεί πολλές φορές- για ένα ελάχιστο πακέτο παροχών προς τον πολίτη που σε καμία περίπτωση δεν θα του εξασφαλίζει την υγεία του και ο οποίος, παρόλο που έχει πληρώσει φόρους γι’ αυτήν μία και δύο φορές, θα πρέπει να βάζει συνεχώς το χέρι βαθιά στην τσέπη. Η κρατική ευθύνη τελικά περιορίζεται στο ελάχιστο πακέτο παροχών.
Η Α.Ε. με την υπογραφή του υπουργού Υγείας Μ. Βορίδη αποκτά ενισχυμένη εξουσία με υπερβολικά εκτεταμένες δικαιοδοσίες. Υπερβαίνει το ίδιο το υπουργείο Υγείας, αφού θα μπορεί να κατευθύνει όλο το σύστημα υγείας μέσω της χρηματοδότησης, του ελέγχου και της αξιολόγησης όλων των δομών περίθαλψης, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια αξιολόγησης και λειτουργίας.
Την ίδια ώρα και οι μισθοί των υγειονομικών θα εξαρτώνται από το όλο σύστημα που θα εφαρμόσει η ΕΣΑΝ Α.Ε. Ετσι, το κράτος θα απαλλαγεί και από την υποχρέωση καταβολής των μισθών των υγειονομικών, οι οποίοι θα διαμορφώνονται ανάλογα με τα έσοδα των νοσοκομείων. Οι αμοιβές των εργαζομένων θα είναι κομμάτι του κόστους των υπηρεσιών υγείας που θα επιθεωρεί η Α.Ε. και στην προσπάθεια μείωσης του κόστους ενός νοσηλευτικού ιδρύματος -πάντα στον άξονα της ανταγωνιστικότητας- δεν θα προκαλέσουν έκπληξη νέες περικοπές μισθών.
(.....)
Όσο για τα προσωπικά δεδομένα του λαού, και αυτά τα ξεπουλάει το υπουργείο Υγείας στην Ανώνυμη Εταιρεία που δημιουργεί, η οποία θα έχει τα πάντα στη διάθεσή της. «Για τη δημιουργία και τη διαρκή ανάπτυξη του ΣΑΝ όλα τα δημόσια νοσοκομεία και οι ιδιωτικές κλινικές της χώρας αποστέλλουν στην ΕΣΑΝ Α.Ε. σε ηλεκτρονική μορφή αρχείο με τα στοιχεία των ασθενών και τα ιατρικά και διοικητικά δεδομένα από τον φάκελο νοσηλείας τους, όπως δεδομένα εισαγωγής, αιτία εισαγωγής, εξιτήριο και τα γενικά δεδομένα», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.