-->

Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Νέα, έξυπνη κινητικότητα και πράσινα άλογα!

Το άρθρο παρακάτω είναι από από την "Αυγή" και το αντιγράψαμε απο το "alfa-vita".
Κατά τη γνώμη μας, αλλά και την κακή μας εμπειρία είναι χαρακτηριστικά ασαφές αλλά με λογική εξήγηση. Όταν μια περίοδο πριν, είχε αναγχθεί σε "μητέρα των μαχών" η κόντρα για την αξιολόγηση του Μητσοτάκη, όταν είχαν προβληθεί και από τους σημερινούς κυβερνώντες - και σωστά - όλα τα επιχειρήματα που αποδομούσαν την ιδέα της αναγκαστικής κινητικότητας και τη σύνδεσή της με την αξιολόγηση, είναι δύσκολο τώρα να εφαρμόζεις, κατ' εντολή των δανειστών μας, το ίδιο μέτρο.
   Γι' αυτό και πρέπει να προηγηθεί η προετοιμασία του κόσμου, μέσω ελεγχόμενων διαρροών. Το θέμα μας εδώ δεν είναι για άλλη μια φορα, να επιχειρηματολογήσουμε γιατί η  ανακύκλωση του προσωπικού διαλύει τις υπηρεσίες, επιχειρεί να "μπαλώσει" την έλλειψη προσωπικού,αναστατώνει τις ζωές και "σπάσει" την όποια συνοχή των υπαλλήλων με στόχο τη δυνατότητα αντίστασής τους σε νέα και παλιά μέτρα. Αυτά τα έχουμε ξαναπεί και αν χρειαστεί θα τα ξαναπούμε. Το θέμα μας είναι να δείξουμε πως μεθοδεύεται  με ασάφειες και υπονοούμενα, πως  πίσω από τις λέξεις, κρύβεται το πέρασμα αντιδραστικών μέτρων και η εμφάνισή τους σαν ανώδυνες πρωτοτυπίες. Διαβάστε λοιπόν παρακάτω το άρθρο. Τα σχόλια με κόκκινο δικά μας.


(Πρωτοτυπος τίτλος)  Νέα κινητικότητα και αύξηση των προσλήψεων σε Παιδεία - Υγεία.

   Το σχέδιο για τη νέα έξυπνη κινητικότητα (γιατί "νέα" και "έξυπνη;" Μα για να φανεί ότι η προηγούμενη ήταν κακή ενώ ετούτη θα είναι "καλή"!) αναμένεται να καταθέσει μετά το Πάσχα το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, μετά και την ολοκλήρωση της πρώτης (αλλά όχι τελικής) διαβούλευσης με τους δανειστές, που κατέληξε στην αρχική (γιατί η τελική μπορεί να είναι αλλοιώτικη, δηλαδή ότι λέμε τώρα είναι...ίσα ίσα για να περάσει το μέτρο) συμφωνία για 9.000 προσλήψεις στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους και τη διατήρηση της αναλογίας προσλήψεων - αποχωρήσεων για το 2016. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες (και εδώ δεν είναι σίγουρο), η ειδική ομάδα διαχείρισης των δεδομένων / σχολίων που κατατέθηκαν στην προδιαβούλευση επεξεργάζεται τα στοιχεία και μετά το Πάσχα αναμένεται να παραδώσει στην ηγεσία του υπουργείου τις εισηγήσεις, προκειμένου να κατατεθεί στην τελική του μορφή σε ανοιχτή διαβούλευση το νέο σύστημα της "έξυπνης κινητικότητας" (είπαμε, η κινητικότητα ήταν σωστό μέτρο, άσχετα αν οι προηγούμενοι δεν την εφάρμοσαν καλά όπως θα την εφαρμόσουμε εμείς!)
    Η όσο το δυνατόν ταχύτερη κατάθεση και ανάπτυξη του νέου συστήματος συναρτάται άμεσα με το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τον προσδιορισμό του ακριβούς αριθμού προσλήψεων στο Δημόσιο μέχρι το τέλος του έτους. Κι αυτό γιατί, πέραν του συμφωνημένου με τους δανειστές αριθμού των 8.500 με 9.000 προσλήψεων ώς τέλος του χρόνου, (Είναι πλέον ανέκδοτο από τις προηγούμενες κυβερνήσεις: Κάθε χρόνο και λίγο πριν τα νέα μέτρα, να ανακοινώνονται χιλιάδες προσλήψεις στο Δημόσιο ...για του χρόνου!) παραμένει ανοιχτή εκκρεμότητα η αύξηση των προσλήψεων για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών σε Παιδεία και Υγεία, ανάγκες τις οποίες, με βάση τους επιτελείς του ΥΔΑΝ, έχουν αναγνωρίσει και οι εκπρόσωποι των δανειστών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων.
    Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Χρ. Βερναρδάκη, "Οι ανάγκες που δύνανται (τι θα πει αυτό ακριβώς; Αφού θα είναι σε εθελοντική βάση πως κόβουν και ράβουν από τώρα;) να καλυφθούν μέσω της νέας κινητικότητας, όπως και ο αριθμός των φετινών αποχωρήσεων στο Δημόσιο, συνιστούν τις δύο καθοριστικές μεταβλητές που θα προσδιοριστούν και θα τεθούν στο τραπέζι τον προσεχή Ιούνιο, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για την αύξηση των φετινών προσλήψεων". Στο κομμάτι των προσλήψεων, σχεδόν (δηλαδή όχι στα σίγουρα, αλλά η εντύπωση δημιουργείται!) κλεισμένη πρέπει να θεωρείται (πρέπει λέμε, δε λέμε ότι θα γίνει...οπωσδήποτε!) , με βάση πηγές του ΥΔΑΝ, και η συμφωνία για τη σταδιακή μείωση από το 2017 της αναλογίας προσλήψεων - αποχωρήσεων, που σήμερα είναι στο 1 προς 5 (1:4 το 2017, 1:3 το 2018, 1:2 το 2019).(Είναι πολύ μπροστα! Υπολόγισαν και τα επόμενα χρόνια. Αυτό θα πει...σχεδιασμένη ανάπτυξη!)
    Τέλος, για το νέο σύστημα κινητικότητας, να υπενθυμίσουμε ότι με βάση το αναρτηθέν σχέδιο μεταξύ φορέων του Δημοσίου θα αφορά αποκλειστικά την κάλυψη κενής οργανικής θέσης ορισμένου κλάδου (μετάταξη) και θα έχει αμιγώς εθελούσιο χαρακτήρα.("Κατ' αρχήν", όπως το τυράκι στη φάκα ας πούμε...) Όσον αφορά την κινητικότητα εντός του ίδιου φορέα (π.χ. διαφορετικές υπηρεσίες ενός υπουργείου ή περιφερειακές υπηρεσίες) μπορεί να έχει τη μορφή της προσωρινής μετακίνησης για ορισμένο χρόνο (απόσπαση) υπό δύο προϋποθέσεις: α) ύπαρξη κενών θέσεων που δεν είναι δυνατή η άμεση κάλυψή τους, β) αποδεδειγμένες «σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες".(Δηλαδή προϋποθέσεις που ισχύουν πάντα και στα σίγουρα! Και αφού παντού υπάρχουν ανάγκες, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία: Α. Να βολευτούν...χωρίς να δίνει λογαριασμό κανείς και ...με το νόμο οι πανταχού παρόντες "υμέτεροι" και Β. Να χρησιμοποιηθεί η "εξυπνη" κινητικότητα σαν εργαλείο για να αποδυναμωθούν, να συρρικνωθούν, να κλείσουν υπηρεσίες και δομές δια της ελεγχόμενης κατάρρευσης - κάτι ξέρουμε εμείς απ' αυτό - Άσε που ίσως να βρεθεί και κανένας ιδιώτης να ανοίξει αυτά που το κράτος θα κλείσει...λέμε τώρα!)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.