-->

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Έρχονται συγχωνεύσεις Οργανισμών για νέο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με την ΕΣΑΝ.

Για την ουσία της ΕΣΑΝ τα έχουμε ξαναπεί (πχ ΕΔΩ). Αλλά και για τα μπρος - πίσω της κυβέρνησης επίσης (ΕΔΩ). Να θυμήσουμε πως το να βρεθεί ένας τρόπος λίγο διαφορετικός ώστε να παραμείνει και να αρχίσει να λειτουργεί αυτή η εταιρεία με αρχικά άσχετες- έως και θετικές - αρμοδιότητες δε σημαίνει ότι οι προοπτικές στην ανάπτυξή της δε θα είναι στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση για την οποία εμείς και άλλοι, καλύτερα ενημερωμένοι, έχουμε γράψει.Άλλωστε αν είναι μνημονιακή υποχρέωση,έχει και συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με κυριότερο αυτό της διαχείρισης των οικονομικών των Νοσοκομείων.  Να μπορεί δηλαδή να αποφασίζει που θα πληρώσει και που όχι - συμπεριλαμβανομένων των μισθών μας! Περί αυτού πρόκειται.


   Νέο σύστημα προμηθειών Υγείας φιλοδοξεί να εγκαταστήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας στο ΕΣΥ. 

Ένα νέο σύστημα προμηθειών το οποίο βέβαια προς ώρας κινείται με …ρυθμούς χελώνας. Άλλωστε έχει διαφημιστεί και προαναγγελθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο ακόμη και από τον προηγούμενο υπουργό Υγείας.

   Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας –όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr– προτίθεται να δημοσιοποιήσει το νέο νομοσχέδιο για τις προμήθειες στα νοσοκομεία, το αργότερο μέχρι τον Ιούλιο. Βέβαια φαίνεται πως με τα νέα μέτρα της τρόικας, η ανάγκη για ένα νέο σύστημα προμηθειών που θα εξοικονομεί κονδύλια, είναι πολύ μεγαλύτερη, έλεγχε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος στο HealthReport.gr.
   Οι αλλαγές στο σύστημα προμηθειών εκτός από την ενοποίηση των αγορών και την κωδικοποίηση όλων των υλικών, θα περιλαμβάνει και τη συγχώνευση οργανισμών. προμηθευτες Με βάση τα όσα είπαν οι υπουργοί Ξανθός και Πολάκης στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ) η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) και η περιβόητη ΕΣΑΝ θα συγχωνευθούν όπως και άλλοι φορείς, για να αποτελέσουν έναν κοινό μηχανισμό που θα περιλαμβάνει τομείς και αρμοδιότητες. Κάθε τομέας-διεύθυνση του νέου Οργανισμού που θα δημιουργηθεί θα αναλάβει και ξεχωριστό αντικείμενο όπως κωδικοποίηση, τιμολόγηση κ.λ.π.
   Βέβαια αξιοσημείωτο είναι ότι η εταιρεία ΕΣΑΝ ΑΕ που δημιουργήθηκε επί υπουργίας Μ.Βορίδη, όχι μόνο δεν καταργήθηκε όπως επανειλημμένα δήλωνε η κυβέρνηση, αλλά αντίθετα θα δραστηριοποιηθεί επισήμως επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
   Πρόκειται για την εταιρεία που δημιουργήθηκε επί ΝΔ για να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία αλλά ουσιαστικά να διαχειρίζεται τα οικονομικά τους.
   Εδώ και καιρό συνδικαλιστές της κυβερνώσας παράταξης είναι έξαλλοι –λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr – με τη διατήρηση και όχι την κατάργηση της εταιρείας. Να σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ισχυριζόταν πως η δημιουργία της ΕΣΑΝ ήταν μνημονιακή υποχρέωση της χώρας και μάλιστα έπρεπε να παραδώσει έργο μέσα στο 2016.
 (Σημ. δική μας: Να και το τυράκι στη φάκα! Θα κάνει, λέει, οικονομίες η ΕΣΑΝ και θα προσλάβουμε προσωπικό στα Νοσοκομεία...)
Σε ότι αφορά στο νέο σύστημα προμηθειών πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει κονδύλια για να τα διαθέσει στη συνέχεια σε προσλήψεις και μισθούς στα νοσοκομεία. 

Δήμητρα Ευθυμιάδου (HealthReport)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.