-->

Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Oι πέντε «αυτόματοι κόφτες» του νέου ασφαλιστικού σε βάρος των συντάξεων

Δράμα η κατάσταση αλλά...μην ανησυχείτε! Η ανάπτυξη θα είναι τέτοια και το πλεόνασμα τόοοσο που δε θα χρειαστεί να ενεργοποιηθούν οι κόφτες. Και τότε ρε παιδιά τι δουλειά έχουν τα έτοιμα εργαλεία μείωσης των συντάξεων, εφ άπαξ κλπ ; Τι νόημα έχουν οι "κόφτες μέσα στους κόφτες" στο ασφαλιστικο!
Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΟΥΝ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ! 



Ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που ψηφίστηκε στις 8 Μαΐου περιλαμβάνει πέντε διατάξεις από τις οποίες περνά ο δρόμος για διαρκείς περικοπές στις συντάξεις. Με άλλα λόγια, ο «κόφτης» των δημοσίων δαπανών που ψηφίστηκε στις 22 Μαΐου θα έχει στη διάθεση του στο σύστημα ασφάλισης – σύνταξης έναν καθόλα έτοιμο «μηχανισμό» μέσα από τον οποίο θα κάνει τη… δουλειά του σε βάρος της εθνικής σύνταξης, των κύριων και επικουρικών συντάξεων, των εφάπαξ και των μερισμάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου .
Οι διατάξεις –κόφτες του νέου Ασφαλιστικού είναι οι ακόλουθες:
1. Μεταβολή της Εθνικής Σύνταξης ανάλογα με τη μεταβολή του ΑΕΠ
Η Εθνική Σύνταξη που για φέτος καθορίστηκε στα 345 ευρώ με 15 χρόνια ασφάλισης θα μεταβάλλεται (σ.σ. "θα αυξάνεται" αναφέρει παραπλανητικά ο νόμος) από 1.1.2017, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή"όπως αναφέρεται στο νόμο Κατρούγκαλου. Έτσι αν η μεταβολή του ΑΕΠ είναι αρνητική (όπως πχ αναμένεται για φέτος), τότε αρνητική θα είναι και η μεταβολή της Εθνικής Σύνταξης. Κοινώς η Εθνική Σύνταξη αναμένεται να περικοπεί αυτόματα αν μειωθεί το ΑΕΠ.
2. Αναπροσαρμογή «κατ' έτος» στις ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις
Οι ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης από 1.1.2019. Η αναπροσαρμογή αυτή, και στις περιπτώσεις στις οποίες γίνει προς τα κάτω (σ.σ. ως «συμψηφισμός» αναφέρεται στο νόμο), δηλαδή με τη μείωση των συντάξεων, οποίων το επίπεδο είναι υψηλό με βάση τα μέχρι 31.12.2014 ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης σε σχέση με το επίπεδο που προκύπτει με τα ποσοστά αναπλήρωσης που ισχύουν από 12.5.2016, θα γίνει «κατ’ έτος», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νόμο. Με άλλα λόγια, οι υψηλές κύριες συντάξεις θα μπουν σε μία διαδικασία… αυτόματων ετήσιων ισόποσων περικοπών (πιθανόν την περίοδο 2019-2023) μέχρι να φτάσουν στο επίπεδο που προκύπτει με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.
3. «Αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης» ελλειμμάτων στο Επικουρικό
Οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν, δηλαδή μπορεί και να μειωθούν «αυτομάτως» αν το έλλειμμα του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης ξεπερνά ένα ορισμένο ποσοστό επί των εισφορών.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο νόμο Κατρούγκαλου, «σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης, ο οποίος αποκλείει απολύτως κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων». Ωστόσο, αμέσως παρακάτω ο νόμος διευκρινίζει πως «κατά τη χρονική περίοδο αυξημένων εισφορών (σ.σ. 2016 -22), οι συντάξεις δεν αναπροσαρμόζονται στην περίπτωση που, εάν αφαιρεθούν τα έξοδα από τα έσοδα του Ταμείου, το αποτέλεσμα είναι είτε αρνητικό είτε μικρότερο από το 0,5% των εισφορών, λαμβάνοντας υπόψη τα απολογιστικά στοιχεία της προηγούμενης χρήσης».
4. Μερίσματα συνταξιούχων Δημοσίου χωρίς καμία μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό
«Η χορήγηση των συνταξιούχων του Δημοσίου που δίδονται από τα Μετοχικά Ταμεία Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού θα προέρχεται από καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων», όπως ρητά προβλέπεται στο νόμο Κατρούγκαλου ενώ συμπληρώνεται πως «αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό». Συνεπώς, ο κρατικός προϋπολογισμός δεν θα μπορεί να κλείνει τις «τρύπες» στους προϋπολογισμούς των Μετοχικών Ταμείων και έτσι ανοίγει ο δρόμος των περικοπών όπως αναμένεται από τα τέλη Ιουνίου στο ΜΤΠΥ.
5. Εφάπαξ αποκλειστικά με βάση τα «ίδια έσοδα» του ΕΤΕΑΠ
Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, «από 1.1.2017 πόροι του κλάδου εφάπαξ παροχών του ΕΤΕΑΕΠ είναι τα έσοδα από τις προβλεπόμενες εισφορές υπέρ των ταμείων, τομέων, κλάδων και λογαριασμών πρόνοιας που εντάσσονται στο ΕΤΕΑΕΠ οι πρόσοδοι περιουσίας, καθώς και η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών και κάθε άλλο έσοδο και πόρος που προβλέπεται στην οικεία νομοθεσία ή άλλες γενικές διατάξεις».

Από ergasianet
 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.