-->

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Έρχεται μέσα στο καλοκαίρι το νομοσχέδιο για τη νέα κινητικότητα – Τι θα προβλέπει.

ΣΗΜ. Για την κινητικότητα τα έχουμε πει αρκετές φορές από το χώρο αυτό.(πχ ΕΔΩ και ΕΔΩ) Ωστόσο έπεσε και το παρακάτω στην αντίληψή μας και το διαθέτουμε για ενημέρωση.
Πάντως: Παρά τα ωραία λόγια, κρίνοντας από τις απαιτήσεις της Τρόϊκας και του Κεφαλαίου,  που ζητά και την τελευταία ικμάδα των εργαζομένων για λογαριασμό του, επιμένουμε για άλλη μια φορά. Από την εθελοντική κινητικότητα, θα περάσουμε στην υποχρεωτική και αυτή θα συνδεθεί με μηχανισμό αξιολόγησης. Άλλωστε οι σχετικές  "πληροφορίες" έχουν ήδη εμφανιστεί σποραδικά (πχ ΕΔΩ) και καθυπόταξης των εργαζομένων. 
Να έχουμε το Νου μας λοιπόν και να είμαστε προετοιμασμένοι συνάδελφοι. Μπορούμε να αντιδράσουμε!



 Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο οι βασικές αρχές του οποίου είχαν δοθεί σε προδιαβούλευση εδώ και πραπάνω από 2,5 μήνες (στις 31 Μαρτίου).
Αν και ο αρχικός σχεδιασμός του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Χριστόφορου Βερναρδάκη προέβλεπε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη Βουλή τον Απρίλιο ή το πολύ τον Μάιο, υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστερηση και τώρα το υπουργείο τρέχει για να προλάβει το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου.
  Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, στόχος του υπουργείου είναι να απλουστευθούν οι διαδικασίες, ώστε αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2017 να ολοκληρώνονται μέσα το πολύ σε τέσσερις μήνες και γι’ αυτές να απαιτούνται δύο υπογραφές: Μία του επικεφαλής του φορέα εκκίνησης και μία του φορέα υποδοχής.
   Για το λόγο αυτό θα συσταθεί στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κεντρική Υπηρεσία Κινητικότητας, η οποία θα έχει συντονιστικό ρόλο στη διενέργεια του προγράμματος κινητικότητας και, κυρίως, στην αξιολόγηση των αιτημάτων κάλυψης αναγκών σε προσωπικό και την επίλυση των αναφυόμενων προβλημάτων.
Παράλληλα θα δημιουργηθεί Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Κινητικότητας στην οποία θα δημοσιεύονται όλες οι προκηρύξεις από τους φορείς υποδοχής, ώστε να είναι ευκολότερο να βρει ένας υπάλληλος την θέση που επιθυμεί.

 Ποιοι εξαιρούνται
Το νέο σύστημα κινητικότητας θα αφορά όλους τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους του Δημοσίου, των ΟΤΑ και των ΝΠΙΔ αλλά από αυτό θα εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στους χώρους της Παιδείας και της Υγείας για τους οποίους θα δημιουργηθούν ξεχωριστά συστήματα.  Κι αυτό γιατί οι δύο αυτοί τομείς είναι οι πλέον υποστελεχωμένοι στη Δημόσια Διοίκηση και στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρχουν πολλά αιτήματα για μετατάξεις σε άλλους φορείς με ομαλότερη εργασιακή καθημερινότητα.
   Παράλληλα από το νέο σύστημα αναμένεται να εξαιρεθούν όσοι αμείβονται με ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, δικαστικοί, ένστολοι), οι δόκιμοι υπάλληλοι αλλά και οι υπάλληλοι των ΚΕΠ οι οποίοι μετακινούνται και σήμερα με βάση το καθεστώς των αμοιβαίων μετατάξεων.
   Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα κινητικότητας θα είναι συνεχές, ωστόσο για λόγους πρακτικούς εφαρμόζεται σε τρεις κύκλους ανά έτος (π.χ. Φεβρουάριο, Ιούνιο, Οκτώβριο).
   Όσον αφορά τις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές αναμένεται να υπάρχουν κίνητρα σε πρώτη φαση βαθμολογικής εξέλιξης  και στη συνέχεια, όταν αρθούν οι περιορισμοί του μνημονίου, και μισθολογικά.

 Το άρθρο από την aftodioikisi.gr, τα σχόλια δικά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.