-->

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Παραταξιακές τρικλοποδιές για το προεδρείο στην ΟΕΝΓΕ!

Σημ. Για λόγους ενημέρωσης αναδημοσιεύουμε το άρθρο από το Healthview.gr, χωρίς να συμφωνούμε απαραίτητα με τη "αντίληψη" που συνοδεύει τις πληροφορίες, οι οποίες ωστόσο είναι ακριβείς. 

    Το ζήτημα στη συγκρότηση των προεδρείων στα συνδικαλιστικά όργανα δεν μπορεί να προκύπτει μέσω συσχετισμών, αλλά μόνο μέσω θέσεων, απόψεων, δράσης και πολιτικής στάσης στα προβλήματα των εργαζομένων. Για παράδειγμα δεν μπορεί δύο διαμετρικά αντίθετες παρατάξεις όλη την περίοδο της δράσης των εργαζομένων να συμφωνούν ξαφνικά στις εκλογές πως ο ένας θα ψηφίσει τον άλλον στο προεδρείο , αρκεί οι καρέκλες να είναι "μοιρασμένες" από πριν!  Μόνιμη δικαιολογία γι' αυτό προβάλλεται η "δημοκρατική εκπροσώπηση", λογική που κατά τη γνώμη μας είναι λάθος. Το σώμα των εργαζομένων εκφράζεται και δημοκρατικά εκλέγει τα μέλη του Δ.Σ. Τέλος. Αν ήταν αλλιώς τότε θα ψήφιζαν οι εργαζόμενοι απ' ευθείας για αξιώματα στο Δ.Σ. Δηλαδή για πρόεδρο τον τάδε, για γραμματέα το δείνα κλπ. Αλλά δε γίνεται έτσι και καλώς δε γίνεται έτσι.  Σε κάθε περίπτωση πάντως το πρόβλημα που έχει σαν γενικό χαρακτηριστικό το φαινόμενο, αντίπαλες - με την έννοια των διαφορετικών θέσεων και στάσης - παρατάξεις να τα "βρίσκουν" όταν πρόκειται να μοιραστούν οι καρέκλες, μάλλον ξεφεύγει από την ουσία της δράσης που είναι η ανάπτυξη του κινήματος των εργαζομένων. Άλλωστε όσοι έχουν τόσο την πρόθεση , όσο και τη σωστή άποψη για τον αγώνα των εργαζομένων και την ανάπτυξη κινήματος, ένα από τα καθήκοντά τους είναι να ξεπεράσουν, να υπερβούν, γραφειοκρατικές στην ουσία τους και συμβιβαστικές στην πρακτική τους αντιλήψεις. ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΤΙΑΧΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΛΗ, με βάση τους κοινούς αγώνες. Εκεί αναδεικνύονται και οι σωστές απόψεις, εκεί κερδίζονται τα αιτήματά μας.  

Ακολουθεί η είδηση από το healthview. 

Νοσοκομειακοί γιατροί: Εμφύλιος για ένα προεδρείο

«Εμφύλιος» έχει ξεσπάσει μεταξύ των νοσοκομειακών γιατρών με αφορμή τη διαδικασία συγκρότησης σε σώμα της εκτελεστικής γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ). Εκλέχτηκε μεν η πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας αλλά αλλά δεν πληρώθηκαν οι υπόλοιπες θέσεις του προεδρείου με αποτέλεσμα να επακολουθήσει έναν βομβαρδισμός ανακοινώσεων των συνδικαλιστικών παρατάξεων.
Νέα πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ αναδείχθηκε η κα Αφροδίτη Ρέτζιου, επιμελήτρια Β’ στην Ψυχιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο», η οποία προτάθηκε από την προσκείμενη στο ΚΚΕ Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) - κατέλαβε την πρώτη θέση.
Γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας εξελέγη ο νευροχειρουργός, επιμελητής Β’ του Γενικού  Κρατικού Νοσοκομείο Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» κ. Παναγιώτης Παπανικολάου, ο οποίος εκπροσωπεί την παράταξη Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Η παράταξη είχε λάβει στο 9ο Συνέδριο τη δεύτερη θέση.
Το ΜΕΤΩΠΟ, που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην τρίτη θέση από την πρώτη που καταλάμβανε σταθερά στις αρχαιρεσίες από το 2009. Οι παρατάξεις ΔΗΚΝΙ και Συμπαράταξη Νοσοκομειακών Γιατρών για την Ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, που στηρίζονται από τη Ν.Δ. και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, αντίστοιχα, κατέγραψαν σημαντική πτώση.
Κατά τη διαδικασία της ανάδειξης του προεδρείου, η  ΔΗΠΑΚ πρότεινε αντιπροσωπευτικό αναλογικό προεδρείο, όπως εκλέγονταν τα προεδρεία της ΟΕΝΓΕ επί σειρά ετών. Αυτό πρότειναν και οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπό την προϋπόθεση όμως για τη συμμετοχή τους στο προεδρείο να τους ψηφίσει το ΕΚΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Η πρόταση αυτή απορρίφθηκε με αποτέλεσμα οι τρεις παρατάξεις να αρνηθούν α βάλουν υποψηφιότητα για τις θέσεις του προεδρείου που τους αναλογούν.
Η ΔΗΠΑΚ υποστήριξε ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αξιοποίησαν προσχηματικά τη στάση του ΕΚΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) για να βάλουν εμπόδια στην εκλογή προεδρείου και στη λειτουργία της Ομοσπονδίας. Η παράταξη κατηγορεί το ΜΕΤΩΠΟ  (ΣΥΡΙΖΑ) πως πρότεινε να αναβληθεί η διαδικασία της εκλογής και καταγγέλλει πως «ο παλιός και νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός επιθυμούν να παραμείνει η Ομοσπονδία χειροκροτητής της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής που συνθλίβει τα δικαιώματα των νοσοκομειακών γιατρών».
Οι εκπρόσωποι του ΕΚΑ επισημαίνουν ότι κατά την εκλογή της 9μελούς εκτελεστικής γραμματείας από το 27μελές γενικό συμβούλιο έδωσαν στη ΔΗΠΑΚ τη μία από τις επτά ψήφους που έχουν στο συμβούλιο, προκειμένου η ΔΗΠΑΚ  ως πρώτη δύναμη να πάρει την ένατη έδρα της εκτελεστικής γραμματείας. Το ΕΚΑ κάνει λόγο για «μπλοκ των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που είχαν μετατρέψει την ΟΕΝΓΕ σε φερέφωνο του υπουργού Υγείας» και διερωτάται με νόημα  γιατί το 2013 είχε δεχτεί να μοιραστούν αναλογικά οι θέσεις του προεδρείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.