-->

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΗ: Έρχονται Περικοπές και καταργήσεις προνοιακών επιδομάτων;

 
 Στην έμμεση παραδοχή ότι θα υπάρξουν αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα μέσω του «εξορθολογισμού και της αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας», προέβη το υπουργείο Εργασίας.
   Με επίσημη ανακοίνωσή της, η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Θεανώ Φωτίου επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από τον ΣΕΒ που κάνει λόγο για ανάγκη ύπαρξης «αυστηρών εισοδηματικών κριτηρίων» για να εμποδιστούν οι πελατειακές σχέσεις. Εμμέσως πλην σαφώς όμως, επιβεβαιώνει ότι επίκεινται παρεμβάσεις που θα αλλάξουν «τον προνοιακό χάρτη». Άρα, δεν αποκλείεται να υπάρξουν περικοπές ή ακόμα και κατάργηση προνοιακών επιδομάτων.
   Είναι χαρακτηριστικό ότι η κ. Φωτίου τονίζει ότι τις «προηγούμενες δεκαετίες υπήρχε καθεστώς πολυνομίας και κακονομίας, που εξέθρεψε και υπέθαλψε πελατειακές σχέσεις και κατασπατάλησε πολύτιμους πόρους». Τώρα η κ. Φωτίου θεωρεί ότι με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει βρίσκεται σε εξέλιξη «μία μαζική αναδιοργάνωση του κοινωνικού κράτους σε μία προσπάθεια εξορθολογισμού του κατακερματισμένου συστήματος παροχών και κοινωνικών δομών και αναμόρφωσης του προνοιακού χάρτη της χώρας». Αυτή η προσπάθεια περιλαμβάνει ενιαίο φορέα επιδομάτων, ηλεκτρονική πλατφόρμα δικαιούχων και καταβολών, εθνικό μηχανισμό παρακολούθησης, συντονισμού και αξιολόγησης σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης με ενιαίο γεωπληροφοριακό σύστημα. Περιλαμβάνει δηλαδή, πολύ περισσότερα από τα «αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια» που ο ΣΕΒ θεωρεί αναγκαία, ώστε να εμποδιστούν οι πελατειακές σχέσεις. Οι σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες έχουν ήδη αναληφθεί.

Του Βασίλη Αγγελόπουλου - dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.