-->

Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Σωματείων μας με τη Διοίκηση Νοσοκομείου και Υ.ΠΕ

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 22/11/16  η συνάντηση των Σωματείων εργαζομένων Σισμανογλείου - Φλέμιγκ  με τη Διοίκηση του Νοσοκομείου και της 1ης Υ.ΠΕ.
Η συνάντηση αυτή, ενταγμένη σ' ένα γενικότερο πλαίσιο, περιελάμβανε και σύντομη περιοδεία στα δύο Νοσοκομεία και στην Πτ. Μπόμπολα, παρουσίαση στοιχείων λειτουργίας του συγκροτήματος από το Διοικητή και στη συνέχεια συζήτηση με την ιατρική κυρίως κοινότητα στο Αμφιθέατρο του Σισμανογλείου. Παρόμοιες συναντήσεις είχαν προηγηθεί μεταξύ των στελεχών, ξεχωριστά ανά υπηρεσία, των Νοσοκομείων και της Διοίκησης το προηγούμενο διάστημα.
Με τους εργαζόμενους που δεν ανήκουν στο στελεχιακό δυναμικό, δεν έγινε συζήτηση σε αντίστοιχο επίπεδο.
   Στην ουσία της συνάντησής μας, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφερθήκαμε κυρίως:
  • Στην τραγική κατάσταση λειτουργίας που έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία μας και στην ανάγκη της άμεσης ενίσχυσης με προσωπικό. 
  • Στην εξασφάλιση της λειτουργίας όλων των δομών που υπάρχουν σήμερα με ασφαλή για τους ασθενείς και όχι εξοντωτικό για τους εργαζόμενους τρόπο. 
  • Στην ανάγκη, να αναπτυχθούν και νέες δομές που σήμερα δεν υπάρχουν και εξαναγκάζουν τον κόσμο να ταλαιπωρείται ατέλειωτα στα μεγάλα νοσοκομεία του κέντρου ή να "καταθέτει" μισθούς και συντάξεις στις ιδιωτικές κλινικές και εργαστήρια.
   Υπενθυμίσαμε στον κ. Διοικητή και στην κ. Υποδιοικήτρια της 1ης Υ.ΠΕ πως τα Νοσοκομεία μας έχουν χτυπηθεί πολλαπλά τα τελευταία χρόνια, πως μια τεράστια περιοχή με εκατομμύρια πληθυσμό  έχει χάσει εκατοντάδες κρεβάτια, δεκάδες δομές και εκατοντάδες εργαζόμενους, ύστερα από την διαθεσιμότητα - κινητικότητα του 2013.
   Υπενθυμίσαμε ακόμα, πως το Φλέμιγκ έμεινε ανοιχτό με τους αγώνες εργαζομένων και κατοίκων, πως η σημερινή πολιτική ηγεσία, από τη θέση της αντιπολίτευσης τότε, αλλά και πρόσφατα, υποσχόταν ανάπτυξη, προσωπικό και διασφάλιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου με διακριτό οργανισμό.
Τονίσαμε πως η θέση και των δύο Σωματείων παραμένει αταλάντευτη στην ανάγκη άμεσης στήριξης σε προσωπικό και εξασφάλιση ασφαλούς λειτουργίας των Νοσοκομείων.
Στην ανάγκη διαμόρφωσης νέων, αυτοτελών οργανισμών, που θα περιγράφουν σαφώς τις δομές κάθε Νοσοκομείου στην προοπτική της ανάπτυξή και όχι της σημερινής κατάντιας.
   Ο κ.Διοικητής της Υ.ΠΕ, είπε στην τοποθέτησή του, πως ο σκοπός της συνάντησης ήταν να ακουστούν από όλους τους παράγοντες απόψεις και προτάσεις για το μέλλον των Νοσοκομείων.
   Επιμείναμε πως η πολιτική βούληση και απόφαση είναι εκείνη που προσδιορίζει τις εξελίξεις, πως τα προβλήματα και η υφιστάμενη κατάσταση είναι γνωστά και πως εκείνο που αναμένουμε και έχει για μας σημασία είναι η υλοποίηση για όσα έχουν εδώ και καιρό δεσμευτεί και υποστηρίξει. 
   Στη συνέχεια της σύντομης συζήτησής μας, ειπώθηκε πως η Διοίκηση της Υ.ΠΕ, υιοθετώντας τις θέσεις των Σωματείων, έχει ήδη εισηγηθεί στο ΚΕΣΥΠΕ και έχει παρθεί απόφαση για ξεχωριστούς οργανισμούς στα Νοσοκομεία, με ένα είδος διασύνδεσης ως προς τη Διοίκηση και ορισμένες υπηρεσίες που δεν είναι δυνατό με τη σημερινή σύνθεση να λειτουργήσουν ανεξάρτητα.
  Ως προς το προσωπικό, πληροφορηθήκαμε πως θα προσληφθούν 30-32 εργαζόμενοι νοσηλευτικό κυρίως προσωπικό, εκ των οποίων 10-12 θα υπηρετήσουν στο Φλέμιγκ. (Πρόκειται για μη μόνιμες προσλήψεις 12 μηνης/ 24 μηνης διάρκειας από τους λεγόμενους "κυλιόμενους" πίνακες των επιλαχόντων από της προκηρύξεις 4Κ, 5Κ...).
   Η συζήτηση που ακολούθησε στη συνέχεια, με τους διευθυντές επιβεβαίωσε μέσα από τις τοποθετήσεις που έγιναν, πέρα από την προσωπική αντίληψη καθ' ενός, την παρούσα απελπιστική κατάσταση των Νοσοκομείων και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού.

   Αυτά ως προς την εξέλιξη της συνάντησης και το τι ειπώθηκε σ' αυτήν.
   Προφανώς μπορούν πολλά να σχολιαστούν ώστε να αποτιμηθεί ουσιαστικά η επικοινωνία αυτή. Ως προς την κατάσταση που αναμένεται να διαμορφωθεί στο άμεσο μέλλον, θεωρούμε ότι συνεχίζει να μην εμπνέει αισιοδοξία καθώς αν αναφερθούμε μόνο στο θέμα των προσλήψεων, οι 10 - 12 που αναμένονται πχ στο Φλέμιγκ, θα αντικαταστήσουν 7 -8 που αποχωρούν  για διάφορους λόγους το επόμενο διάστημα. Αν μάλιστα υπολογίσουμε και όσους έχουν ήδη αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια, γίνεται φανερό πως στην ουσία η κατάσταση συνολικά γίνεται χειρότερη ως προς το προσωπικό και όχι καλύτερη. Δεν υποτιμάμε την παραμικρή βοήθεια, αλλά για να αποκατασταθούν τα Νοσοκομεία μας και να στηριχτεί η σημερινή μονάχα λειτουργία τους  χρειάζονται όχι 10 και 20 αλλά 50 και 100 μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, χωρίς να αναφέρουμε τις υπόλοιπες ειδικότητες στις οποίες η κατάσταση είναι ίδια και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα χειρότερη!
   Μόνο θετικό στοιχείο η πρόθεση για την ανεξαρτητοποίηση των Νοσοκομείων και της τακτοποίησης των Οργανισμών τους, η οποία όμως δεν είναι άμεση, όπως μας είπαν και έχει τον κίνδυνο να μείνει κενό γράμμα αν δε συνοδευτεί από την ουσιαστική στήριξη των Νοσοκομείων. Αλλιώς θα καταρρεύσουν σε λίγο καιρό είτε με νέο Οργανισμό είτε χωρίς αυτόν.
Το επόμενο διάστημα, τα Σωματεία από κοινού θα αποτιμήσουν συνολικά την κατάσταση και καθορίσουν την παραπέρα δράση τους.
Σε κάθε περίπτωση, ας έχουμε πλήρη επίγνωση πως μοναδική εγγύηση και ελπίδα για το μέλλον είναι η αταλάντευτη διεκδίκηση των εργαζομένων και η στήριξη του κόσμου που έχει ανάγκη περίθαλψης.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ & ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.