-->

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Το Δημόσιο μίκρυνε το 2016: Περισσότερες συνταξιοδοτήσεις από προσλήψεις.

  
Πολύ συζήτηση έχει γίνει το τελευταίο διάστημα για το αν το Δημόσιο συρρικνώνεται ή διογκώνεται τα τελευταία δύο χρόνια. Μάλιστα, το θέμα έχει προκαλέσει και πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάζει η aftodioikisi.gr, το 2016 άφησε το ελληνικό Δημόσιο πιο «φτωχό» σε ανθρώπινο δυναμικό, με αποτέλεσμα, κατα γενική ομολογία, να αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης σε κρίσιμους τομείς.
Η αναλογία των αποχωρήσεων έναντι των προσλήψεων ήταν πάλι μεγαλύτερη, με το συνολικό ισοζύγιο σε απόλυτους αριθμούς να καταλήγει σε 2.286 λιγότερους εργαζόμενους στην Δημόσια Διοίκηση για τους 10 μήνες του περασμένου έτους (Ιανουαρίου 2016 – Οκτωβρίου 2016) σύμφωνα με τα στοιχεία του Μητρώου Μισθοδοτούμενων του ελληνικού Δημοσίου, που παρουσιάζει η aftodioikisi.gr.
   Συγκεκριμένα, στις 8.329 ανήλθαν οι συνταξιοδοτήσεις – αποχωρήσεις εντός του συγκεκριμένου 10μήνου, ενώ στο ίδιο χρονικό διάστημα, οι προσθήκες ήταν 6.043.
Από τα στοιχεία (αναλυτικότερα παρακάτω στους πίνακες) προκύπτει ότι έγιναν 2.227 προσλήψεις εντός των περιοριστικών αναλογιών (1 πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις) που θέτουν οι μνημονιακές διατάξεις. Υπενθυμίζεται ότι η αναλογία αυτή «πέφτει» στο 1 προς 4 για το 2017. Ακόμη, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία, σε 424 ανέρχονται οι προσλήψεις που έγιναν εκτός περιορισμών (συγκεκριμένα για το τρίμηνο Αυγούστου – Οκτωβρίου). Πρόκειται αποκλειστικά για προσλήψεις που έγιναν σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΟΤΑ, αλλά κυρίως σε προσλήψεις που έγιναν σε συμμόρφωση με αμετάκλητες αποφάσεις δικαστηρίων, καθώς και προσλήψεις δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου.
Υπενθυμίζεται, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, ότι για τον Οκτώβριο του 2016 οι εργαζόμενοι που καταγράφονται στα στοιχεία της «Απογραφής» είναι στο σύνολό τους 564.900 (εκτός ΝΠΙΔ).
Δείτε τους αναλυτικούς πίνακες ΕΔΩ

Από:  aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.