-->

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Πληθαίνουν οι φόβοι πως τα νέα οργανογράμματα θα είναι «Παράθυρο» για νέες συγχώνευσες νοσοκομείων.

Πληθαίνουν συνεχώς τα δημοσιεύματα για το ζήτημα των οργανισμών στα Νοσοκομεία και τους πραγματικούς σκοπούς πίσω από τις "ρυθμίσεις". Παρακάτω άρθρο του "Ελεύθερου Τύπου" (14/2/17) που αναφέρεται σε σχετική τοποθέτηση της ΠΟΕΔΗΝ καθώς και τοποθετήσεις στελεχών ΕΙΝΑΠ και ΟΕΝΓΕ.



 Σε αναβρασμό βρίσκονται οι υγειονομικοί φορείς για τα προτεινόμενα από την κυβέρνηση οργανογράμματα των νοσοκομείων. Χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τροποποιεί τα ανώτατα όρια συντελεστών υπολογισμού των οργανικών θέσεων για τις διοικητικές, τεχνικές και τις υπηρεσίες επιστημόνων, τεχνολόγων και επαγγελματιών Υγείας, προσπαθώντας να βάλει τέλος στη σειρά αντιδράσεων, καθώς με το αρχικό της σχέδιο προέκυπτε μείωση των οργανικών θέσεων. Ωστόσο, πολλά παραμένουν ακόμη τα «αγκάθια» σύμφωνα με γιατρούς και εργαζομένους, όπως ότι ανοίγει π πόρτα για συγχωνεύσεις, ότι συρρικνώνονται νοσοκομεία και καταργούνται τμήματα, καθώς και το καθεστώς λειτουργίας των πανεπιστημιακών κλινικών.
Χθες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, ζητώντας την απόσυρση του σχεδίου νόμου για την αναμόρφωση της οργάνωσης των νοσοκομείων.
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι με την πρόταση για διασύνδεση νοσηλευτικών μονάδων που βρίσκονται στα όρια της ίδιας περιφερειακής ενότητας, με κοινό συλλογικό όργανο διοίκησης, επιχειρείται «η κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας νοσοκομείων εντός της κάθε περιφέρειας.  Θα υπάρξουν καταργήσεις νοσοκομείων που θα λειτουργούν ως παραρτήματα (χωρίς αυτόνομο οργανισμό) άλλων νοσοκομείων.
Τα σημερινά διασυνδεόμενα νοσοκομεία θα συρρικνωθούν περαιτέρω και θα μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας. Επίσης, θα υπάρξουν ενοποιήσεις μεγάλων νοσοκομείων με ενιαίο οργανισμό και λειτουργία με προφανή κατάληξη τη σταδιακή απορρόφησή τους στο νοσοκομείο που θα επιλεγεί ως έδρα του νομικού προσώπου». Επιπλέον, η  ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι δεν προβλέπεται ο χαρακτηρισμός «νομαρχιακό» (για νοσοκομεία), επομένως, «υποκρύπτει κατάργηση της αυτόνομης λειτουργίας νομαρχιακών νοσοκομείων, με τη συγχώνευσή τους με άλλα νοσοκομεία της ίδιας περιφέρειας». Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία, μέσα από το νέο σχέδιο οργανογραμμάτων επιχειρείται η κατάργηση δεκάδων οργανικών μονάδων όλων των επιπέδων (διευθύνσεις, υποδιευθύνσεις τμημάτων) των νοσοκομείων. «Τα περίπου 2.100 οργανικά τμήματα που υπάρχουν σήμερα με το σχέδιο νόμου θα συρρικνωθούν σε 1.400 όπως προβλέπει η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.
 Ενα παράδειγμα δίνει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ηλίας Σιώρας θέλοντας να δείξει ότι ανοίγει η πόρτα συγχωνεύσεων: Τα τμήματα Βιοπαθολογίας αποτελούνται από πέντε επιμέρους τμήματα επιμέρους τμήματα. Προωθώντας την ύπαρξη ενός διευθυντή, οδηγούν έμμεσα σε συγχώνευση, μειώνοντας στην πράξη κόστος και λειτουργία. «Μια συγχώνευση αποτελεί μεγάλο αντικίνητρο σε όσους θέλουν να κάνουν ειδικότητα. Ήδη στη Βιοπαθολογία του «Ευαγγελισμού», από 38 ειδικευμένοι που θα ’πρεπε να είναι, υπηρετούν 18», λέει.
Οι γιατροί του ΕΣΥ
Ο νευροχειρουργός και γενικός γραμ­ματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Παναγιώτης Παπανικολάου, με τη σειρά του υπογραμμίζει και το ζήτημα απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ στις πανεπιστημιακές κλινικές. Όπως λέει, εδώ και 27 χρόνια γιατροί του ΕΣΥ εργάζονται σε πανεπιστημιακές κλινικές χωρίς αυτό να αλλάζει - και δεν θα αλλάξει ούτε τώρα όπως λένε. Οι γιατροί του ΕΣΥ ζητούν ξεκάθαρα να απασχολούνται πανεπιστημιακοί στις πανεπιστημιακές κλινικές, όπως, επίσης, οι πανεπιστημιακοί γιατροί να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όπως και οι γιατροί του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.