-->

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΜΕΤΡΑ ΜΕΙΟΝ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ = ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ-ΜΙΣΘΩΝ-ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ...



Με διάφορα "κόλπα" έρχονται και νέες μειώσεις σε συντάξεις. Τα σενάρια είναι πολύ ανησυχητικά και κατά τη γνώμη μας σίγουρα:

Η προσωπική διαφορά

 Γίνεται πλέον εξαιρετικά "καθαρό", είχε χρησιμοποιηθεί για να περάσει το προηγούμενο πετσόκομα χωρίς πολλές αντιδράσεις. Αποκοίμιζε τους παλιούς ασφαλισμένους, που δήθεν δε θα έθιγε και αποσυνάμωνε έτσι κάθε απόπειρα για αντίδραση των εργαζομένων. Δεδομένης μάλιστα της κατάστασης του κινήματος και της ...ποιότητας της συνδικαλιστικής ηγεσίας, το κόλπο έπιασε.  Το σύστημα έχοντας την εμπειρία της απόπειρας Γιανίτση (θυμάστε;), που αναγκάστηκε ολοταχώς να τα μαζέψει μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, απεργίες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, φρόντισε να είναι προσεκτικότερο (και) αυτή τη φορά.
Ετσι και τώρα,  τμηματικά και όχι απότομα, θα περικόψει την προσωπική διαφορά, η οποία θα φέρει μειώσεις στις κύριες συντάξεις από 10% ως και 30% στα μεγαλύτερα ποσά. Μητέρες με ανήλικο που αποχώρησαν στην ηλικία των 50 και όσοι συνταξιοδοτήθηκαν πρόωρα (15 ετία κλπ) , θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, αφού οι συντάξεις τους είναι "υψηλές"!

ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ!  

 Θα την πληρώσει και το φιλοδώρημα που ονομάζεται "εθνική σύνταξη", καθώς τα 384 € (για πάνω από 20 ΄χρόνια ασφάλισης) και 345 € για λιγότερα χρόνια. Οι δανειστές θεωρούν τα ποσά αυτά υπερβολικά και ζητουν να μειωθεί στα 240 €! 
   Έτσι λοιπόν προκύψει και από εδώ μια επιπλέον μείωση στις συντάξεις.

ΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ (ή "ΟΙ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ  ΣΟΙΜΠΛΕ")

Μην τα λέτε "μέτρα", πείτε τα "διαρθρωτικές μεταρυθμίσεις" συμβούλεψε την Κυβέρνηση ο Σόιμπλε και έτσι έγινε!
"Ο,ΤΙ ΚΟΨΟΥΜΕ ΘΑ ΤΟ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΠΡΟΝΟΙΑΚΩΝ ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ" λέει η Κυβέρνηση. Δηλαδή, συμφώνησαν οι δανειστές με την Κυβέρνηση να παρθούν μέτρα 3,6 δις (2% του σημερινού ΑΕΠ από 1/1/19), τα οποία θα επιστραφούν μέσω άλλων προγραμμάτων! Τότε γιατί να τα πάρουν τα μέτρα; και αφού τα ποσά θα επιστραφούν, οι δανειστές τι θα εισπράξουν;
Όσο για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, βεβαίως θα τις κάνουν, προκειμένου να εξασφαλίσουν μελλοντικά την κυριαρχία του Κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους, αλλά το πετσόκομα θα φέρει άμεσα χρήμα!
COLPO GROSSO! (Το μεγάλο κόλπο!)
Θα κοπούν λέει οι συντάξεις αλλά θα μειωθούν - λίγο - οι εισφορές των ελευθέρων επαγγελμιών. Παρατήρηση: Το κόψιμο των συντάξεων σημαίνει ΖΕΣΤΟ ΧΡΗΜΑ για τους δανειστές ΤΩΡΑ! , ενώ οι εισφορές, έτσι κι' αλοιώς δεν εισπράττονται στο μεγαλύτερο μέρος!
Όσο για τη μείωση του αφορολόγητου, που φαίνεται ότι συμφώνησαν, αυτό στα μουλωχτά, σημαίνει πως κάθε φορολογούμενος, εργαζόμενος ή συνταξιούχος ή άνεργος, θα χάσει πάνω κάτω ποσό ύψους ενός ακόμη μισθού το χρόνο.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΑ! 
Όσο γι' αυτά πιά, εξαιρετικά θετική η διαπραγμάτευση. Για τους δανειστές βεβαίως, καθώς εκεί που θα τα μειώναμε μάλλον πάμε να συμφωνήσουμε για άλλα τρία ή πέντε (;) χρόνια, μετά το 2018, γιατί μέχρι τότε είναι συμφωνημένα, πρωτογενή πλεονάσματα (απ' αυτά που ήταν ανεδαφικά, που δεν υπήρχε περίπτωση να συμφωνήσουμε κλπ). Μιλάμε για ποσά περίπου 12 δις! (3,5% του ΑΕΠ) που θα πάνε και αυτά στους δανειστές. 

Ο ΚΟΦΤΗΣ;

Παρά το γεγονός πως ο περίφημος κόφτης, δεν ενεργοποίθηκε ως τώρα και ο πρωθυπουργός στη Βουλή διαβεβαίωσε πως δεν θα ενεργοποιηθεί καθώς εν τω μεταξύ θα έρθει η ανάπτυξη, εμείς επιμένουμε πως ο κόφτης είναι εδώ, δεν έχει καταργηθεί και είναι ο απόλυτος σχιζοφρενικός εκβιασμός: Η θα κόψω συντάξεις, μισθούς, αφορολόγητο κλπ για να μαζέψω το χρήμα ώστε να μην ενεργοποιηθεί ο κόφτης ή δεν θα μαζέψω το χρήμα και θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης και έτσι θα κοπούν συντάξεις, μισθοί, αφορολόγητο κλπ! Σατανικό!
Για να σοβαρευτούμε όμως, ο κόφτης δεν φτιάχτηκε για να μην εφαρμοστεί! (δείτε και παλιότερο σχετικό άρθρο ΕΔΩ)

Κι' αν πιάσει το κόλπο και έρθει τελικά ανάπτυξη;

Ασ΄το υποθέσουμε: Μέσα σ' αυτή την παγκόσμια κρίση του συστήματος, μια πλήρως εξαρτημένη οικονομία, όπως η δική μας, χωρίς καμμία παραγωγική βάση, θα προσελκύσει κεφάλαια και θα αναπτυχθεί. 
Πως θα αναπτυχθεί; μα μέσω της φτώχειας! Των χαμηλών μεροκάμματων, των κομμένων συντάξεων, της κατάργησης κάθε εργατικού διακαιώματος, της φοροληστείας, της απόλυτης εκμετάλευσης!
Άρα λοιπόν δεν είναι καθόλου ταυτόσημο πως η ενδεχόμενη "ανάπτυξη" θα σημάνει και την βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και του λαού. Μάλλον το ανάποδο θα συμβεί προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κέρδη του κεφαλαίου, ιδιαίτερα στα πλαίσια του ασφυκτικού ανταγωνισμού και της κρίσης.

ΚΙ' ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!
Όσο λοιπόν υπάρχει η βεβαιότητα, πως το σύστημα θα συνεχίσει να μας ξεζουμίζει τόσο προκύπτει ξεκάθαρα πως πρέπει να ανατρέψουμε τους συσχετισμούς που είναι εναντίον μας.Πως ο μόνος τρόπος να μη μας παίρνουν τα πάντα, είναι αρνηθούμε να τα παραχωρήσουμε! Να αντισταθούμε. 
Ο τρόπος είναι ένας και ιστορικά δικαιωμένος. Οργάνωση, αντίσταση, κινητοποίηση! Έχουμε τη δύναμη, μενεί να αποκτήσουμε και τη συνείδηση να τη χρησιμοποιήσουμε!
Όο


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.