-->

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

«Φούμαρα» οι επιχορηγήσεις για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων! Πως φθάνουν τα «μπιλετάκια» από την εφορία

  Επιχορηγήσεις στα νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων μόνο στα…χαρτιά.


Μόνο στα λόγια επιχορηγεί τελικώς η κυβέρνηση τα νοσοκομεία για την κάλυψη της νοσηλείας των ανασφάλιστων. Οι επιχορηγήσεις παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, σύμφωνα με τα στοιχεία των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΙΝΑΠ), με αποτέλεσμα τα έξοδα να καλύπτονται από τα ήδη περιορισμένα κονδύλια που διατίθενται για τα λειτουργικά έξοδα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Όταν η εφορία χτυπά την πόρτα για μία νοσηλεία
Και το πρόβλημα όπως φαίνεται δε σταματά εδώ.
Εκατοντάδες ανασφάλιστοι συνεχίζουν να λαμβάνουν «μπιλετάκια» από την εφορία καθώς όσοι χρεώθηκαν πριν ψηφιστεί ο νόμος για την κάλυψη της νοσηλείας των ανασφάλιστων, τελικά δεν την γλιτώνουν.
Ειδικότερα σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) Ηλία Σιώρα, 28 εκ. ευρώ είναι βεβαιωμένες οφειλές ανασφάλιστων για τη νοσηλεία τους πριν την ψήφιση του νόμου 4368, που έχουν αποσταλεί στην Εφορία και τώρα φτάνουν ως «μπιλετάκια» στους οφειλέτες, οι οποίοι αδυνατούν να τα καταβάλουν.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας ο οποίος είναι και πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, έθεσε το θέμα με τα «μπιλετάκια» που φτάνουν σε νοσηλευθέντες ανασφάλιστους στον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, αλλά και γενικότερα της οικονομικής κάλυψης των νοσηλειών τους, καθώς οι επιχορηγήσεις για τα λειτουργικά έξοδα των δημόσιων νοσοκομείων παραμένουν καθηλωμένα, ενώ οι νοσηλείες αυξάνονται.
Ο υπουργός υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε ότι δόθηκε εντολή μετά την ψήφιση του νόμου τα νοσοκομεία να μην στέλνουν τις οφειλές των ανασφάλιστων στις εφορίες, ενώ για τα πριν την ψήφιση είπε ότι είχε δοθεί οδηγία να σταματήσουν οι εφορίες να στέλνουν «μπιλετάκια» στους νοσηλευθέντες.
Φαίνεται ωστόσο ότι οι εφορίες συνεχίζουν κανονικά να τα στέλνουν σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΕΙΝΑΠ.
Χρήματα για τους ανασφάλιστους στα νοσοκομεία με το σταγονόμετρο
Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι όλα τα έξοδα είναι καλυμμένα για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, τελικώς αποδεικνύεται ότι η όλη υπόθεση ήταν …φούμαρα, καθώς απλά τα έξοδα κουρεύονται από τις υπόλοιπες ανάγκες των ασφαλισμένων.
Είναι ενδεικτικό, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ ότι οι επιχορηγήσεις των δημόσιων νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους τα τελευταία χρόνια ήταν οι εξής:
2014 2 εκ. ευρώ.
2015 1,265 εκ. ευρώ.
2016 1,265 εκ. ευρώ.
2017 1 εκ. ευρώ.
Με βάση τους αριθμούς, τα κονδύλια αντί να αυξάνονται μειώνονται.

«Φαίνεται, δηλαδή, καθαρά ότι η νοσηλεία των ανασφαλίστων καλύπτεται απ’ τις πιστώσεις για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων που για τα έτη 2016 και 2017 παρέμειναν καθηλωμένες στα 1,156 δισ.ευρώ. Μ’ άλλα λόγια ανασφάλιστοι και ασφαλισμένοι υποφέρουν απ’ τις ίδιες περικοπές στην ώρα της ανάγκης και της νοσηλείας» σημειώνει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιώρας.
Ενδεικτικό είναι άλλωστε, όπως παραδέχεται και το υπουργείο Υγείας, ότι σήμερα υπάρχουν 155 εκ. ευρώ χρεωστικά στα δημόσια νοσοκομεία για τη νοσηλεία των ανασφάλιστων, μετά την ψήφιση του νόμου 4368/2016 και την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΦΕΚ Β’ 908/2016) για την «πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα υγείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.