-->

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

ΚΥ ΙΑΣΜΟΥ: Η ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ. ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!

 <<Εκτιμούμε πως οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθιστούμε υπεύθυνο τη διοικητή της 4ης ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν την ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων. Να αναλάβει στο ακέραιο την ευθύνη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει.>>

Υπόμνημα των εργαζομένων του ΚΥ Ιάσμου Ροδόπης:

Το Κέντρο Υγείας Ιάσμου είναι το ένα από τα δύο της ΠΕ Ροδόπης και καλείται να εξυπηρετεί τους 25.000 περίπου κατοίκους της περιοχής. Στη δύναμή του ανήκουν και 8 Περιφερειακά Ιατρεία, όμως οι ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό, καθώς και η ελλιπής συντήρηση των κτιρίων, καθιστούν τη λειτουργία τους προβληματική, με ανάλογες συνέπειες στην παροχή υπηρεσιών υγείας, αλλά και στις συνθήκες εργασίας των εργαζόμενων σε αυτό.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι από τους τρεις παιδιάτρους και τους δύο παθολόγους που προβλέπονται και ανήκουν στο ΚΥ Ιάσμου, οι δύο παιδίατροι κι ο ένας παθολόγος απασχολούνται στο ΓΝ Κομοτηνής, με συνέπεια μόλις ένας παιδίατρος κι ένας παθολόγος να εξυπηρετούν το ΚΥ Ιάσμου. Ακόμα, από τους 13 γενικούς γιατρούς του ΚΥ, οι τρείς εξυπηρετούν το ΓΝ Κομοτηνής, ένας κάθε μήνα υποχρεούται βάσει απόφασης της 4ης ΥΠΕ να εφημερεύει στο ΚΥ Σαμοθράκης για την κάλυψη των αναγκών του, ενώ σε λίγους μήνες τελειώνει και η σύμβαση μιας επικουρικής γενικής ιατρού που διαθέτει το ΚΥ.

Επίσης, έπειτα από τη συνταξιοδότηση του ακτινολόγου και του μικροβιολόγου, οι θέσεις παραμένουν κενές με αποτέλεσμα η λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου να είναι περιστασιακή, καλυπτόμενη από έναν ακτινοπαρασκευαστή κατηγορίας ΔΕ με πρόσληψη ορισμένου χρόνου, με τις ακτινογραφίες να μένουν χωρίς γνωμάτευση. Επιπλέον, οι τρεις θέσεις οδοντιάτρων του οργανογράμματος δεν καλύφθηκαν ποτέ. Είναι σημαντική για το πληθυσμό της περιοχής η οδοντιατρική πρόληψη, θεραπεία και η σύνδεσή της στα πλαίσια της ΠΦΥ με τα σχολεία και γενικά τους χώρους εκπαίδευσης των μαθητών.
Φυσικά υπάρχουν ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό. Οριακά καλύπτεται η βάρδια λόγω της αυτοθυσίας και του φιλότιμου των νοσηλευτών. Επίσης το ΚΥ δε διαθέτει προσωπικό φύλαξης, με αποτέλεσμα -ειδικά τη νύχτα- να υπάρξουν στο παρελθόν κρούσματα βίας κατά των εργαζομένων αλλά και διάφορες κλοπές αντικειμένων και χρημάτων.
Το ΚΥ Ιάσμου διαθέτει ένα ασθενοφόρο, το οποίο όμως χρησιμοποιείται από το ΕΚΑΒ με αποτέλεσμα ουσιαστικά το ΚΥ να μην έχει ασθενοφόρο. Η διακομιδή ασθενών γίνεται με οχήματα των ίδιων ή των οικείων τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για το επείγον περιστατικό. Ακόμα και σε περίπτωση που έρθει κάποιο ασθενοφόρο από την Κομοτηνή, σχεδόν πάντα έρχεται χωρίς γιατρό.
Εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε φάρμακα και αναλώσιμα, οι ίδιοι οι ασθενείς αναγκάζονται πολλές φορές να αγοράζουν τα απαραίτητα (ενέσιμα, φάρμακα, γάζες κτλ), ενώ είναι σημαντική η έλλειψη αντιδραστηρίων στο μικροβιολογικό εργαστήριο (π.χ. DCA,K,Na,Fe).
Τέλος, σημαντικά είναι και τα προβλήματα στις υποδομές του ΚΥ και των Περιφερειακών Ιατρείων του, εξαιτίας της μη έγκαιρης και σωστής συντήρησης των κτηρίων του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα διαβρωμένα ντουβάρια και η στέγη που στάζει όταν βρέχει στο ΚΥ.
Με βάση αυτά τα στοιχεία, διεκδικούμε:
– Προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και πιο συγκεκριμένα: οδοντιάτρου, παιδιάτρου, ακτινολόγου και μικροβιολόγου.
– Προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις.
– Να αποσυρθεί εδώ και τώρα η απαράδεκτη απόφαση της 4ης ΥΠΕ για απόσπαση ενός ιατρού κάθε μήνα για εφημερίες στη Σαμοθράκη.
– Να ανανεωθεί η σύμβαση της επικουρικής γενικής ιατρού.
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού φύλαξης.
– Επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ασθενοφόρου.
– Σταθερή προμήθεια υλικών, φαρμάκων και αναλώσιμων αντιδραστηρίων (DCA,K,Na,Fe).
– Άμεσα να δοθεί χρηματοδότηση για τη συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.
Εκτιμούμε πως οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να αποτελούν κατοχυρωμένο λαϊκό δικαίωμα που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν και δε θα λειτουργεί ως εμπόρευμα ή φιλανθρωπία. Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθιστούμε υπεύθυνο τη διοικητή της 4ης ΥΠΕ και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβουν την ευθύνη για την επίλυση των προβλημάτων. Να αναλάβει στο ακέραιο την ευθύνη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε κατάσταση προκύψει.
Δε θα ανεχτούμε άλλο τη συνέχεια αυτής της κατάστασης. Τέρμα οι θυσίες. Δηλώνουμε ότι σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, θα προχωρήσουμε σε κινητοποίηση για την ανάδειξη των σοβαρών ζητημάτων που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας της περιοχής στο Κέντρο Υγείας καλώντας για συμπαραστάτες το Δήμο, τα σωματεία, τους φορείς και το λαό της περιοχής.


Απο: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.