-->

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Α. Φλέμιγκ - Σισμανόγλειο: Προτάσεις και διάλογος από τη Διοίκηση ή αποφάσεις που έχουν ήδη παρθεί;


Την προηγούμενη Παρασκευή, σε συγκέντρωση εργαζομένων, ενημερώσαμε για την άποψη της Διοίκησης σχετικά με τους οργανισμούς των Νοσοκομείων. Σήμερα ο Διοικητής και ο αναπληρωτής, σε μια ακόμα "δόση" διαλόγου, παρουσίασαν και επίσημα την απόφασή τους να προχωρήσουν σε ενοποίηση των οργανισμών και των Νοσοκομείων Σισμανόγλειο και Φλέμιγκ.

ΑΛΛΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΔΙΑΛΟΓΟΣ!

Λέμε "απόφαση"της Διοίκησης  και όχι "διάλογος" ή "πρόταση" όπως επιμένει να ονομάζει αυτές τις συγκεντρώσεις, καθώς έχουμε διαφορετική άποψη για το τι είναι διάλογος και τι "σαν διάλογος".

Γενικά να παρατηρήσουμε αυτό που είναι ήδη γνωστό σε όσους παραβρέθηκαν στη συνάντηση σήμερα: Καλά παρουσιάζει η διοίκηση τα μεγαλεπίβολα σχέδια της ανάπτυξης που θα καταφθάσει όταν ολοκληρωθεί η συγχώνευση. Η πραγματικότητα όμως έχει την κακή συνήθεια να παρεμβαίνει σε τέτοιες "συζητήσεις"! 
Την ίδια στιγμή που συζητάμε πχ για την νέα μαιευτική κλινική που θα αναπτυχθεί στο Νοσοκομείο ή για την Πτέρυγα Μπόμπολα που θα ανακαινισθεί και θα λειτουργήσει, ρωτάει κάποιος τι θα γίνει με τις πόρτες που έχουν πέσει σε θαλάμους ασθενών και μήνες τώρα είναι οι ασθενείς με ...μπερντέδες αντί για πόρτα;  Εκεί πάει περίπατο όλη η μαγεία της ανάπτυξης και αποκαλύπτεται ξανά η πραγματικότητα!

Έχουμε πειστεί, πως όλο αυτό τον καιρό, η Διοίκηση έχει πάρει τις αποφάσεις της και επιλεκτικά, σαλαμοποιημένα και αποσπασματικά, τις παρουσιάζει στους εργαζόμενους εν είδει διαλόγου. Με το συμπάθειο, αλλά αυτό δεν είναι διάλογος, είναι προσπάθεια να πειστούμε με το ζόρι και να συναινέσουμε σε σχέδια που οδηγούν σε συγχωνεύσεις, καταργήσεις και λουκέτο σε Νοσοκομεία σαν το Α.Φλέμιγκ. Άλλωστε, κάποιοι έχουν ακόμα την άποψη πως λειτουργούμε "εξ ατυχήματος" (Ως ατύχημα εννοούν τους αγώνες και τις κινητοποιήσεις μας).

ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ...ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΕΘΗΚΑΝ ΠΟΤΕ!


Επί της ουσίας ποτέ δεν πήραμε απάντηση στο ερώτημα που θέτουμε επίμονα στη διοίκηση και την πολιτική ηγεσία: Γιατί η αυτονομία των Νοσοκομείων σας εμποδίζει να κάνετε όποια ανάπτυξη θέλετε; Μήπως δεν έχετε τις ίδιες δικαιοδοσίες με το σημερινό καθεστώς της διασύνδεσης; Γιατί δεν αρκούν οι απλούστερες και νομικά ασφαλέστερες αλλαγές και προσθήκες ακόμα και στους ήδη υπάρχοντες οργανισμούς; 
Τη στιγμή που είναι ξεκάθαρο και έχει άλλωστε παραδεχτεί η Διοίκηση, πως λόγω μνημονίων δεν πρόκειται ούτε τα κρεβάτια νοσηλείας να αυξηθούν, ούτε οι οργανικές θέσεις να αυγατίσουν, ούτε να προσληφθεί προσωπικό, γιατί τάχα θα σας διευκολύνει η θεσμική κατάργηση του Φλέμιγκ ως ανεξάρτητου Νοσοκομείου; 
Η απάντηση είναι προφανής: Για να μπορούν εύκολα, με απλές και αιφνιδιαστικές αποφάσεις σε μια νύχτα να καταργούνται δομές κρεβάτια κλινικές και γιατί όχι, εργαζόμενοι. Ως τότε το Νοσοκομείο θα ρημάζει και θα ερημώνει από γιατρούς, προσωπικό και λειτουργίες.

ΟΡΓΑΝΟΓΡΑΜΜΑ ΛΕΙΨΟ (ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ... ΒΟΛΙΚΟ)

Όσο για το "οργανόγραμμα" που παρουσιάστηκε δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά: Θα περιοριστούμε στη γενική εκτίμησή μας πως είναι προϊόν προσπάθειας ισορροπιών, έχει σαφή προσανατολισμό κάμψης αντιστάσεων με διάφορες "τακτοποιήσεις" που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση είναι ολοφάνερη η υποβάθμιση του Νοσοκομείου οργανωτικά και διοικητικά. Αλλά γι' αυτά θα επανέλθουμε. 

ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ, Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΡΓΟΤΕΡΑ!

Με οποιοδήποτε οργανόγραμμα και σχεδιασμούς πάντως, ένα είναι σίγουρο: Ανάπτυξη χωρίς προσωπικό και υποδομές δε γίνεται, τα μπαλώματα και οι αόριστες υποσχέσεις για "ενίσχυση" και χρηματοδότηση από δωρεές και ελεημοσύνες είναι μονάχα το πρόσχημα για την ολοκλήρωση του σχεδίου που δεν πρόλαβε να υλοποιήσει ο κ Γεωργιάδης και η προηγούμενη κυβέρνηση. Δεν θεωρούμε άλλωστε τυχαίο πως το μόνο πραγματικά και άμεσα υλοποιήσιμο μέρος του σχεδίου είναι οι συγχωνεύσεις των Νοσοκομείων. Όσο για την ανάπτυξη προβλέπεται να τραβάει ως το 2020, αν και εφόσον...

Καλοί οι λογαριασμοί αλλά υπάρχουν κι' οι εργαζόμενοι!     

 

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.