-->

Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των ΔΕ νοσηλευτών του συγκροτήματος.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η προγραμματισμένη συνάντηση των ΔΕ Νοσηλευτών στο Σισμανόγλειο με ικανοποιητική παρουσία εργαζομένων. Από το Αμαλία Φλέμιγκ παραβρέθηκε το Σωματείο, χωρίς άλλη παρουσία συναδέλφων. (Αυτό κάνει και την ανάγκη ενημέρωσης εντονότερη). Θα πρέπει να σημειωθεί, πως εδώ και πολύ καιρό το θέμα συζητείται μεταξύ των ΔΕ Νοσ. στο "Παίδων" ενώ έχουν γίνει και αρκετές τοπικές συγκεντρώσεις. Όσο για το Σισμανόγλειο και το Φλέμιγκ, η συζήτηση έχει ξεκινήσει ήδη από πέρσι, όταν ανακοινώθηκε η πρόθεση του τότε Υπουργού Βορίδη, ύστερα από πρόταση της ΕΝΕ (!) για "κλαδικοποίηση" και ειδικό μισθολόγιο των ΤΕ - ΠΕ νοσηλ., χωρίς βεβαίως να συμπεριλαμβάνει τους ΔΕ. (θυμίζουμε ότι τότε με τη συσπείρωσή μας, καταφέραμε και δεν προχώρησε το αντιδραστικό αυτό σχέδιο. - έχουμε λοιπόν εμπειρία αλλά και παράδειγμα για το τι πρέπει να κάνουμε και τώρα)
  Από μέλος του ΔΣ του ΣΥΝΔΕ έγινε τοποθέτηση και παρουσίαση προτάσεων, η οποία επί μακρόν και κατά τη γνώμη μας άνευ λόγου, επικεντρώθηκε στον "εμφύλιο" - (για ποιό λόγο άραγε;) που έχει ξεσπάσει στο ΔΣ του ΣΥΝΔΕ και σε προτασεολογία που το μεγαλύτερο μέρος της αφορούσε  στο πώς, με ποιό τρόπο και για πόσες διδακτικές ώρες (!) θα μπορούν οι συνάδελφοι ΔΕ να μπουν στα ΤΕΙ ή να κάνουν σεμινάρια κλπ προκειμένου να εξομοιωθούν με ΤΕ και αργότερα με ΠΕ.

   Η τοποθέτηση του Σωματείου μας, που βρήκε απήχηση στους συναδέλφους, αλλά και η τοποθέτηση των άλλων Σωματείων επικεντρώθηκε (αναφέρουμε τα κύρια σημεία)  στα εξής:

1. Το γεγονός πως οι ΔΕ συνάδελφοι, επί χρόνια, προσφέρουν υπηρεσίες εκτός των καθηκόντων τους, για τις οποίες ούτε πληρώνονται, ούτε καλύπτονται νομικά, είναι κατάφορη αδικία που πρέπει να σταματήσει. Βεβαίως δεν είναι η μόνη αδικία που υφίστανται οι εργαζόμενοι.
Το να αναζητούμε όμως διέξοδο με ακατάσχετη προτασεολογία προς την πολιτική ηγεσία και να εξαντλούμε σε δικηγόρους και εξώδικα όλη την διεκδίκησή μας, δεν διαφέρει από τη λογική των ΕΝΕ και ΠΑΣΥΝΟ που μέχρι τώρα τίποτα δεν έχουν κερδίσει. Αντίθετα όποτε δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για διεκδίκηση αιτημάτων απ' όλους τους εργαζόμενους (πχ αξιολόγηση, μισθολόγιο, ανθυγιεινό) λειτούργησαν διασπαστικά, δημιούργησαν ψευδαισθήσεις και εν τέλει οδήγησαν στην απογοήτευση τους συναδέλφους.
2. Εδώ και πολύ καιρό, με αποκορύφωμα το τελευταίο διάστημα,γίνεται πράξη ο "ατομικός μισθός".  Η τάση είναι να υποβαθμίζονται όλοι οι εργαζόμενοι μισθολογικά. Να παίρνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, με "μαγικούς" υπολογισμούς,  συνολικά μικρότερο αλλά και διαφορετικό μισθό ο καθ' ένας. Η επιβάρυνση αυτή είναι μεγαλύτερη στους ΔΕ και ΥΕ συναδέλφους.
Είναι φανερό πως η κλαδικοποίηση, που για τους πολλούς καλοπροαίρετους συναδέλφους φαντάζει ως εύκολη λύση, για κάποιους λίγους εξασφαλίζει καρέκλες και παραγοντιλίκια ενώ αντικειμενικά βολεύει μια χαρά το σύστημα αφού σαλαμοποιεί την αντίδραση και τον αγώνα μας. Η ψευδαίσθηση πως "εμείς είμαστε διαφορετικοί από τους υπόλοιπους" και έχουμε διαφορετικά συμφέροντα ή ακόμα η κουτοπονηριά πως αν πάμε μόνοι μας θα είμαστε λιγότεροι και μπορεί να κερδίσουμε κάτι, ποτέ δεν έδωσε αποτελέσματα. Το σύστημα δεν καταλαβαίνει από "εξυπνάδες". Καταλαβαίνει από μαζική διεκδίκηση, καταλαβαίνει από συσχετισμό δύναμης που ή θα είναι υπέρ του και θα μας τσακίσει ή υπέρ μας και θα κερδίσουμε. Τόσο απλά!
3. Βεβαίως και είναι δίκαιο το αίτημα να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης των συναδέλφων που το επιθυμούν στο εκπαιδευτικό σύστημα με όρους που θα λαμβάνουν υπόψη τα πραγματικά καθήκοντα που έχουν και την πραγματική τους εμπειρία. Η γνώμη μας είναι όμως πως δεν είναι αυτό το...αίτημα των αιτημάτων!  Δεν στηρίζουμε τη λογική που θέλει όλους τους συναδέλφους να οδηγηθούν υποχρεωτικά στα ΤΕΙ καλά και ντε! Αυτή λογική φαίνεται να κυριαρχεί στη σκέψη ορισμένων...

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ , ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΘ' ΕΝΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΝΑ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ.

Αυτά ως πρώτη ενημέρωση.
Εκείνο στο οποίο οι παρευρισκόμενοι καταλήξαμε είναι να δημιουργηθεί μια ομάδα από 3 συναδέλφους ΔΕ από κάθε Νοσοκομείο και μαζί με τα Σωματεία να καταλήξουμε σε ένα πρόγραμμα δράσης που θα παρουσιαστεί και θα συζητηθεί στις συνελεύσεις μας. Με αυτό ως "μπούσουλα" να προχωρήσουμε από κοινού σε κινητοποιήσεις.
Θεωρήσαμε πως αυτή διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιανουάριο, ενώ συζητήθηκε έντονα ως μια πιθανή μορφή αντίδρασης και πίεσης, ο περιορισμός της δουλειάς των ΔΕ ΝΟΣ. στα νόμιμα καθήκοντά τους.

   Συνάδελφοι, το σωματείο μας θα στηρίξει και θα συμβάλει σε κάθε ενωτική διεκδίκηση των εργαζομένων που θα συντείνει σε μια συνολική προσπάθεια αντίστασης και ανατροπής της επίθεσης που δεχόμαστε σε όλα μας τα δικαιώματα. Στο μισθό, στην ασφάλιση στις συνθήκες δουλειάς κλπ.   

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.